Narodne mesije liječe od depresije | Mixer portal

Narodne mesije liječe od depresije

 

U državi BiH nema niti jednog društvenog staleža za koji bi mogli čvrsto garantovati da nije otrovan najgorim oblikom nacionalizma, mržnjom i netrepeljivošću, šovinizmom i fašizmom. A ono što brine je da visoki politički i vjerski čelnici prednjače u širenju ove boleštine.

Politika i služenje bogu nikako ne bi trebalo da idu ruku pod ruku. Miješanje jedno sa drugim je neprihvatljivo. Pogotovo ne kod nas gdje ljudi baš i nisu naviknuti na svakodnevno služenje bogu, te se i ne razumiju mnogo u religiju. Ne tvrdim da treba biti zabranjeno upražnjavanje vjerovanja u božanstva, ali od politike religijske organizacije i njihovi radnici i upražnavatelji, tj. sveštenici i vjernici treba da budu na kilometre udaljeni.

Šta ima pravoslavni, islamski i katolički sveštenici da rade po Narodnim skupštinama kada su kojekakva politička imenovanja i donošenja na snagu tričavih zakona koji sa vjerom nemaju nikakve veze?! Zašto se moraju javne ustanove, škole, bolnice, opštine, pošte itd. zalijevati nekakvim svetim vodicama i kaditi presvetim mirisima božijim?! Zarad čega se to čini? U građanskom društvu, kakvo bi BiH trebalo da bude, javne ustanove nikako ne smiju biti svojatane od strane jednog naroda, a to se ovdje čini već dvadeset godina.

_______________________

Svešenici se iako znaju o čemu je riječ ne odriču svoga učešća u političkoj igranci. Čak su aktivno uključeni u politička zbivanja kao da nisu prestavnici religija nego čelnici partija. Pojavljuju se u medijima i drže govorancija, najmanje od svega pominjući boga.
_______________________ 

 

Govore da su u RS-u Hrvati i Bošnjaci ravnopravan narod. Možda bi i bio da sveštenička lica ne guraju svoje dugačke noseve tamo gdje im mjesto nije. Ako su ravnopravni zašto su u glavnoim gradu tog entiteta sve osnovne i srednje škole osveštane po pravoslavnim običajima i «zaštićene» jedino i samo svecima ove konfesije. Zar u njima nastavu pohađaju jedino djeca srpske narodnosti? A gdje su ostali? Gdje su Bošnjaci, Hrvati, Romi, Jevreji i da li će, ako se bude nastavilo ići ovim ćoravim putem, i oni dobiti neku školu da je osvještaju po svojim vjerskim običajima. Naravno da neće! Isti slučaj je i sa nemuslimanima u Federaciji BiH gdje vjerski fanatici ne dozvoljavaju djeci da za novu godinu od Djeda Mraza prime paketić, jer se radi o tobožnjem hrišćanskom djedu koji će ogadit vjeru islamsku!

Više od deset godina je prošlo otkad je po prvi put socijaldemokratija pobjedila u BiH i RS. Narodi u BiH nikada nisu bili združeniji u namjeri da slome nacionalizam i vjersku netrepeljivost. I naravno svi su bili uz Milu i miline. Bošnjaci koji žive u RS su bili za ovu opciju jer im je ona davala nadu da mogu živjeti u ovom entitetu opušteno kako ljudima dolikuje. Ko bi tada rekao da će reformista a sadašnji socijaldemokrata prerasti u krutog nacionalistu (ili bar tako želi da se predstavi). Poslije deset godina aktivnog učešća na vrhu političke scene BiH i RS SNSD je političku platformu i retoriku gotovo identično preslikao od SDS-a. Da li se trebamo čuditi? Ne! Zašto? Zato što je SNSD jedino na taj način mogao da pridobije narod koji «predvodi» to jest Srbe, a to je manipulacija i nacionalistička retorika, mada su na početku djelovanja krenuli kao građanska stranka. Dakle, 20 godina se u državi Bosni i Hercegovini ništa promjenilo nije i vodi je ona ista politika koja je i napravila krizu devedesetih. Gdje je vodi? Vodi je u propast!

Ono što će doprinijeti da u propast odemo što prije jesu sveštena lica koja umjesto da šire ljubav nadolijevaju nacionalistički naboj na već preplanulu mržnju među narodima. Danas je predsjednikov najbolji prijatelj vladika Grigorije. I neka je, ali privatno. Šta ima da se grle i ljube ispred kamera. To je neumjesno, čak i nekulturno. Ljubav jednog prema drugome mogu širiti u nekim svojim privatnim odajama niko im je brani. Ali pitanje je da li je moguće da se jedan deklarisani solijaldemokrata zaista u tolikoj mjeri približio vjeri i bogu da svaki dan mora sa svojim ličnim vladikom da prozbori pokoju o Jahvi. Čisto sumnjam. Predsjednik ustvari želi da pokaže narodu na najeksplicitniji način, kako upražnjavajući vjeru i izjednačavajući svoj nivo s nivoom vladike, on nije tamo neka babaroga već moralan čovjek prepun manira.

Svešenici se iako znaju o čemu je riječ ne odriču svoga učešća u političkoj igranci. Čak su aktivno uključeni u politička zbivanja kao da nisu prestavnici religija nego čelnici partija. Pojavljuju se u medijima i drže govorancija, najmanje od svega pominjući boga.

Bave se šou biznisom, drže kafane na svojim svetačkim parcelama. Zabranjuju Djeda Mrazeve i svetkovine koje odvajkada slavimo kako bi tobože dokazali privrženost svojoj vjeri. Svade Svete Nikole sa Svetim Ivanima, bahate se i šprdaju i sa svojom i tuđom tradicijom. Nije mi jasno kako narod sve to može da proguta! Valjda moraju nešto da gutaju kada im je hljeb postao sve nepristupačniji artikal.

Pa narode gutaj gluposti kad već hljeba nemaš! I obavezno šaljite svoju djecu na vjeronauku, jer vjera je najbolja hrana! A kada vam se dječica vrate s nastave nemojte se začuditi ako vas budu nagovarali koji broj na glasačkom listiću na sljedećim izborima da zaokružite. Uostalom, niste valjda očekivali da će vjeroučitelji da zaobiđu priču o božijim namjesnicima – poslanicima Mili, Zlaji, Neši, Gagiju, Bakiju, Sulji, i ostalim božijacima!

Piše: E.B.

Shortlink: