ZDRAVLJE: Da li voće deblja? | Mixer portal

ZDRAVLJE: Da li voće deblja?

Deblja li nas voće ili je to samo mit?

Ljekari preporučaju da svakodnevno jedemo voće ali ono u sebi sadrži šećere. Pitanje je deblja li nas onda i voće?

Na savjet da bismo dnevno trebali pojesti deset porcija voća ili povrća, mnogi se odmah sjete kako i voće deblja, međutim, čini se da to ipak nije tako.

Debljaju nas voćni sokovi, odnosno veće količine voća koje cijedimo za sok ili stavljamo u smoothieje, jer tako ispada da smo u jednom obroku popili mnogo više porcija voća te smo zapravo popili previše šećera iz voća. Zato voće u tekućem obliku uzrokuje debljanje, a obično voće – ne.

Naučnici su to dokazali na primjeru djece, a istraživanje je provedeno u 49 bolnica s područja New Yorka te su obrađeni podaci za oko 3000 djece u dobi od jedne do pet godina, a podatke su prikupljali redovno, kroz posljednje dvije godine.

Tako se pokazalo da su djeca koja su često konzumirala voćne sokove bila deblja u odnosu na djecu koja su često jela porcije voća i na koje je to voće djelovalo iznimno pozitivno. Čak i zaštitnički za njihovo zdravlje.

S tim u vidu, kao i činjenicom da moderne preporuke zaista kažu – pet porcija voća ili povrća dnevno je obavezno, a deset odlično – vrijeme je da se prestanemo bojati voća i njegovih šećera, znajući da se jedna porcija odnosi na jedan plod te da uz tu količinu vitamina i vlakana činimo samo dobro svom zdravlju i liniji.

Mixer portal

Shortlink: