Tehnologija: Sigurnosne greške koje radite i trebate odmah prestati | Mixer portal

Tehnologija: Sigurnosne greške koje radite i trebate odmah prestati

Ivan Hruškovec/24sata | Autor: Ivan Hruškovec/24sata

 

Apsolutnu sigurnost od hakerskih napada, virusa i drugih online prijetnji možemo očekivati jedino ako se potpuno isključimo s interneta, a do tada možete poduzeti sve da ne činite neke od čestih grešaka

Mnogi od nas o digitalnoj sigurnosti razmišljaju tek kad postanemo žrtve napada ili kad se zaključamo iz maila i danima vodimo mučnu bitku da opet možemo pristupiti pošti. Iako ne možemo biti apsolutno sigurni od hakerskih napada, virusa i drugih digitalnih pošasti (osim ako se potpuno isključimo od svega), ono što možemo poduzeti je da smanjimo broj grešaka koje svakog dana radimo.

Ostavljamo kamere nezaštićene

Web kamere na kućnim računalima i laptopima omogućuju da budemo jednostavno u kontaktu s najbližima, ali one se mogu i hakirati kako bi vas netko potajno snimao. Istina, većina nas nema razloga strahovati da bi se našli na meti hakera koji bi baš to htjeli napraviti, ali opasnost postoji. Najjednostavniji način obrane je i najučinkovitiji. Sve što trebate je staviti ljepljivu traku preko leće kad ne koristite kameru. Tu su i aplikacije koje će vam reći da netko pokušava pristupiti vašoj kameri. Tako se i na fotografiji koju je lani objavio Mark Zuckerberg vidi da prijenosnik iza njega ima prekrivenu web kameru.

Ostajemo ulogirani u sve mreže

Mnogi od nas koriste Facebook, Twitter, Instagram i cijeli niz drugih društvenih mreža, ali i raznih online servisa poput Steama ili Origina za igre. Naravno, kako ih svaki dan više puta provjeravamo, ne želimo svaki puta upisivati podatke za prijavu i ostajemo ulogirani, ali i izloženi napadima. Ključno je da budete sigurni da ste vi jedini s pristupom vašim računima, a za većinu možete provjeriti aktivnost. Vjerojatno najvažniji za mnoge je Google, a odlaskom na myactivity.google.com/myactivity možete vidjeti sve aktivnosti s vašim profilom.

Mobitele ostavljamo nezaštićene

Velik broj ljudi i dalje ne koristi PIN, uzorak ili otisak prsta kako bi zaključali telefon. Ako vam netko uđe u mobitel, skoro sve vaše mreže su otvorene za nekog tko želi objaviti nešto na vašem Facebook profilu, pročitati poštu ili naručiti nešto online.

Svugdje koristimo iste lozinke

Razlog je jasan, nitko ne želi pamtiti različite lozinke za svaku mrežu, međutim ako vam je sigurnost važnija odlučit ćete se na različite lozinke za svaku mrežu. Dulja lozinka, poželjno s frazom koju ćete lako zapamtiti, je bolje rješenje koje će i lakše izdržati pokušaj napada. Ako vam je teško pamtiti lozinke, postoje razne aplikacije koje će to činiti za vas.

Preskačemo uvjete i pravila korištenja

Kod instalacije svakog programa ili prijave na neku novu mrežu javlja se i obavijest da pročitamo uvjete i pravila korištenja, koju gotovo svi preskačemo i ignoriramo. No, ovo je tu s razlogom i trebali bi pročitati jer aplikaciji možda dajete dozvolu da vas izlaže online rizicima na koje niste spremni.

Ignoriramo sigurnosna ažuriranja

Sigurnosna ažuriranja stižu nam s razlogom, bez obzira na uređaj i operacijski sustav koji koristimo. Hakeri stalno traže propuste kako bi ih iskoristili i napali nezaštićena računala ili mobitele, a vaš operacijski sustav šalje vam nova ažuriranja kako bi bili otporniji na napade. U postavkama Androida i iOS uređaja možete lako vidjeti ima li novijih verzija vašeg sustava.

Javni Wi-Fi tretiramo kao da smo doma

Prijava na bežičnu mrežu u kafićima, na aerodromu ili u šoping centrima relativno je sigurna, ali to ne znači da možete olako plaćati račune ili provjeravati stanje na takvim mrežama. Javne mreže bi trebali smatrati manje sigurnima od kućnih i podložnijima napadima. Osim toga, hakeri mogu napraviti lažne mreže koje izgledaju kao da su mreže vašeg kafića ili restorana, kako bi presreli vaše osobne podatke. Zbog toga bankovne transakcije ostavite za kućnu mrežu.

 

Shortlink: