Politička palamuđenja u RS: “Smješi” li se sporazum opozicije i pozicije | Mixer portal

Politička palamuđenja u RS: “Smješi” li se sporazum opozicije i pozicije

 

 

 

OPOZICIJA PREDLOŽILA SPORAZUM S VLADAJUĆIM PARTIJAMA

Lideri opozicije očekuju da bude postignut sporazum sa vladajućom koalicijom kada je riječ o uspostavljanju normalne komunikacije i prestanka govora mržnje, istaknuto je nakon sastanka sa predstavnicima vladajuće koalicije.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da su na sastanku ponudili prijedlog sporazuma, ali da nisu očekivali da sve bude dogovoreno danas.

“Predložili smo određena rješenja – da se uspostavi potpuna koordinacija između različitih nivoa vlasti, da se ne dešavaju spekulacije u medijima. Govorili smo i o određenim zakonodavnim inicijativama”, rekao je Čavić.

Predsjednik SDS Vukota Govedarica rekao je da je Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini potreban demokratski ambijent u kojem će se poštovati ustav i zakoni.

“Smatramo da postoje određeni zakoni koje Srpska treba da rješava, ne u hitnoj, već u proceduri koja će donijeti kvalitet i neće imati predizborni karakter”, rekao je Govedarica.

On je precizirao da je riječ o zakonima o ispitivanju porijekla imovine i utvrđivanja sukoba interesa u organima vlasti.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je razgovarano o potrebi normalizacije odnosa u Srpskoj, da se vrati rad Narodne skupštine u normalne okvire i da se uvede privremeni monitoring u Radio-televiziji Republike Srpske, kao i o donošenju određenih zakona i formiranju koordinacionog tijela koje bi se zvalo savjet Republike Srpske.

On smatra da su to dobri prijedlozi opozicije i da su spremni da to definišu i kroz sporazum.

U Banjaluci je danas održan sastanak predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića sa liderima vladajućih i opozicionih stranaka u Republici Srpskoj na kojem će se raspravljati o radu Narodne skupštine u tekućem mandatu.

ČUBRILOVIĆ PRIHVATA RAZGOVOR O POLITIČKOM SPORAZUMU

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, nakon sastanka sa liderima partija vlasti i opozicije u RS, izjavio je da se prihvata razgovor o političkom sporazumu koga je ponudila opozicija.

 Lideri opozicije u RS, Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović (PDP) i Dragan Čavić (NDP) predložili su koaliciji vladajućih partija Zajednički sporazum na sastanku u Narodnoj skupštini RS.
Sporazum bi trebali da potpišu, osim lidera opozicije, i predsjednik SNSD Milorad Dodik, DNS Marko Pavić i SP Petar Đokić.
Pročitajte PRIJEDLOG sporazuma.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, nakon sastanka sa liderima partija vlasti i opozicije u RS, izjavio je da se prihvata razgovor o političkom sporazumu koga je ponudila opozicija.

 

Svaka od partija odrediće svoje predstavnike za te razgovore u okviru komisije.

 

Na pitanje da li su zakopane ratne sjekire u NSRS, on nije direktno odgovorio ali je rekao da je atmosfera na sastanku bila konstruktivna i da je cilj da se u parlamentu ne ponavljaju scene s proteklih zasjedanja.

 

Čubrilović je rekao da će komisija partija da bude formirana već ove sedmice.

 

Predsjednik NDP Dragan Čavić potvrdio je da je dogovoreno da će predstavnici svih partija pokušati da se usaglase o otvorenim pitanjima. On se nada da se dogovor može postići do sljedećeg zasjedanja skupštine.

 

– Osnovno je da uspostavimo dobru komunikaciju, ne samo u skupštini. Jedna od tema je i normalizacija rada NSRS. Ali, niko od nas nije imao ambicije da ćemo se danas potpuno dogovoriti. Kolege iz vlasti imaju pitanja o kojima se takođe treba razgovarati. Sve ćemo staviti na papir i nastaviti razgovore – rekao je Čavić.

 

Čavić je rekao da nijedna od tema, s bilo koje strane, nije odbijena.


IZVOR

 

Shortlink: