Banjaluka: Studenti zauzeli rektorat i iznijeli ultimatum | Mixer portal

Banjaluka: Studenti zauzeli rektorat i iznijeli ultimatum

 

Stotinak studenata Univerziteta u Banjaluci ušlo je u zgradu Rektorata, zahtevajući da se do 16 časova sastanu sa rukovodstvom Univerziteta.

Oni su to zatražili kako bi im uručili svojih 17 zahteva.

Studenti traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja u vezi sa predispitnim obavezama i polaganjem ispita, koja će se primenjivati na svim fakultetima.

Oni traže i razrešenje afere na Tehnološkom fakultetu, gde je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu.

Studenti zahtevaju da se obezbedi autonomija studentskih organizacija i predstavničkih tela i zaustavi mobing nad studentskim predstavnicima.

Među zahtevima, koje su potpisali svi predstavnici studentskih organizacija, je i onaj da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da se kroz softver za plagijate “provuku” radovi svih profesora i asistenata zaposlenih na Univerzitetu, racionalizuju troškovi izvođenja nastave, a za svaki studijski program obezbedi praktična nastava.

“Spustili smo naše zastave i zauzeli rektorat. Dajemo rok do 16 časova da se rektor i drugi pojave u rektoratu. Nećemo otići dok ne dođu”, naveli su studentski predstavnici.

Oni su najavili da je sledeći korak blokiranje nastave na svim fakultetima na Univerzitetu.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga, koji prisustvuje akademiji povom 42. godišnjice postojanja Univerziteta, izjavio je da je dobio informaciju da su studenti zauzeli rektorat i da će odmah nakon akademije razgovarati sa njima.U Banskom dvoru u Banjaluci u toku je svečana akademija kojoj prisustvuju brojne ličnosti iz kulturnog i političkog života, te predstavnici univerziteta iz zemlje i regiona sa kojima Univerzitet uspešno sarađuje.

Izvor

 

Shortlink: