Anketa: TREĆI BLOK” sa 5,8% podrške na petom mjestu političkih organizacija u RS | Mixer portal

Anketa: TREĆI BLOK” sa 5,8% podrške na petom mjestu političkih organizacija u RS

Njegoš Tomić lider pokreta TREĆI BLOK

Poslije dugo najavljivanih rezultata istraživanja javnog mnjenja i rejtinga političkih subjekata u Republici Srpskoj i zvanično je objavljena potvrda i ocjena na kojoj poziciji i sa kojim postotkom podrške javnosti bi mogle da računaju političke stranke u Republici Srpskoj da se izbori održavaju sutra.

Jedna vrlo priznata, renomirana agencija koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja izašla je u susret udruženju građana POKRET – TREĆI BLOK te za vrlo povoljan honorar i bez PDV-a odradila istraživanje o popularnosti političkih subjekata u Republici Srpskoj.

Na nekoliko ključnih pitanja koja su naručena, u slučajnom uzorku u telefonskoj anketi odgovaralo je 3255 ispitanika širom Republike Srpske.

PITANJA I REZULTATI ANKETE SU SLJEDEĆI:

1. Da li ste čuli za POKRET – TREĆI BLOK?

DA – 56%
NE – 44%
————-

2. Da li vam je poznato ko je lider POKRETA – TREĆI BLOK?

DA odgovor (NJEGOŠ TOMIĆ) – 39%
NE ZNA – 61%
————-

3. Da li znate ko je Njegoš Tomić?

ZNA – 79%
NE ZNA – 21%

Na ovo pitanje građani su mogli dati svoju ličnu i slobodnu ocjenu, tako da su uz glavni potvrdan odgovor stizale i sljedeće konstatacije:

a). štrajkač iz parka,
b). borac za prava djece poginulih boraca,
v). protivnik režima,
g). plaćenik opozicije,
d). mektićev čovjek,
đ). dodikov najveći politički protivnik,
e). ljudina,
ž). strani plaćenik,
z). sin poginulog srpskog borca.

Zbog relativno mlade organizacije koja je svoje djelovanje u javnosti otpočela prije nešto više od godinu dana, i prepoznatljivosti po štrajku Njegoša Tomića sina poginulog borca VRS u banjalučkom parku, a danas i lidera POKRETA – TREĆI BLOK, ova i ovakva pitanja bila su neophodna u anketi, pa je samim tim i mišljenje ispitanika imalo poseban značaj i ostavljalo drugačiji utisak na anketirana lica.

Tako da je još jedno od pitanja imalo za isti cilj i glasilo:

4. Na kojoj političkoj poziciji bi ste voljeli vidjeti lidera POKRETA – TREĆI BLOK Njegoša Tomića?

a). NARODNI POSLANIK – odgovorilo 792 ispitanika.
b). PREDSJEDNIK REPUBLIKE – odgovorilo 318 ispitanika.
v). MINISTAR ZA BORAČKA PITANJA – odgovorilo 688 ispitanika.
g). NIGDJE – odgovorillo 1457 ispitanika.

Ukoliko bi udruženje građana POKRET – TREĆI BLOK odlučio da preraste u političku stranku ili da se na sljedećim izborima pojavi na izbornoj listi pod nazivom GRUPA GRAĐANA “POKRET – TREĆI BLOK” po ovom istraživanju javnog mnjenja ostvario bi izuzetne, neočekivane i briljantne rezultate koje takođe prezentujemo javnosti.

Na pitanje koje glasi:

5. Za koju političku opciju – partiju bi ste glasali da se sutra održavaju opšti izbori u Republici Srpskoj?

REZULTATI SU SLJEDEĆI:

1. SNSD = 25,3 %
2. SDS = 22,5 %
3. PDP = 13,1 %
4. DNS = 9,2 %
5. POKRET – TREĆI BLOK = 5,8 %
6. SP – Socijalistička Partija = 3,1 %
7. NDP = 2,9 %
8. US – Ujedinjena Srpska = 1,6 %

Na gore ponuđene prijedloge – pitanja odgovorilo je ukupno 83,5 % anketiranih, dok je 16,5 % ispitanika odbilo da se izjasni, ne bi glasalo na izborima, ili bi odabralo neku političku opciju koja se ne nalazi na ovoj tabeli.

Važno je istaći da POKRET – TREĆI BLOK značajniju podršku naroda ima u Trebinju, Palama, Doboju, Derventi i Prijedoru.

Interesantno je primjetiti da su glavna vladajuća stranka SNSD i glavna opoziciona SDS, približile podršku naroda, tako da je sa neznatnih 0,8 % podrške, ni cijelih 1% Dodikov SNSD u tijesnoj razlici iznad SDS-a. Očito da je propala i negativna reklama oko najavljivanog pa posustalog referenduma koštala Dodikov SNSD i umanjila njegovu popularnost kod naroda. Dok se na ivici cenzusa trenutno nalaze Socijalistička partija Petra Đokića i Narodni demokratski pokret Dragana Čavića, daleko ispod cenzusa nalazi se stranka Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića.

“Što se tiče POKRETA – TREĆI BLOK mi smo više nego zadovoljni pristiglim rezultatima istraživanja, i slobodno možemo reći da nismo očekivali popularnost u ovom omjeru, te obzirom da smo mlad politički pokret, da nismo klasična politička stranka, i nemamo posebnih sredstva kao i veliku infrastrukturu, mi već sada brojimo nešto manje od 5000 registrovanih članova pokreta”, poručuju članovi pokreta 3. BLOK i dodaju da im je anketa dala veliko priznanje i satisfakciju za buduće djelovanje.

 

Mixer portal

Shortlink: