Država tezgaroša: Sve je na prodaju! | Mixer portal

Država tezgaroša: Sve je na prodaju!

 

U ovoj državi svi su postali tezgaroši. I kulturni radnici, i umjetnici, i naučnici, i privrednici i poljoprivrednici, i ekonomisti, i piljari, i inžinjeri, i bravari, i informatičari, i građevinari, i tesari, i veterinari, i mesari, i vojnici, i policajci, i pravnici, i profesori, i nastavnici, baš, baš svi! Država nam je jedna ogromna pijačarska tezgetina u kojoj se trguje sa svime i svačim, a ponajviše sa ljudskim dušama. Prodaju se radna mjesta, žene, djeca, stričevi, majke, očevi, babe, djedovi, ujne, tetke, kao da se radi o kakvim polovnim automobilima ili biciklima na iznajmljivanje.

Sa ljudskim dušama trguju, naravno, oni koji su na vrhu tezgaroške piramide, političari, funkcioneri, bezkarakterne guzonje, društvene pantličare, vaške koje ispijaju krv dok žrtva-darovatelj ne podlegne. Ljudske duše za njih i nisu duše u tijelima čovjeka, sačinjenom od krvi, kostiju i mesa, nego obična glasačka tijela, jeftina tjelesa koja se prodaju za šaku riže i kilo krompira, pileći batak i četvrt kile janjetine s kostima. Ali i to samo ako se onom odozgore zapotrebuje da ih angažuje kako bi mu dali nijemi glas koji karijeru političaru znači.

Na tezgi je i obraz, i čast, i čojstvo, i ljudstvo. Postoji i dobra strana naših pijačarskih žvota, jer na kraju kada funkcioneri-tezgaši prodaju tu tezga-državu napokon će presti i ova agonija, pa će običan bestjelesni čovjek znati šta mu je činiti, da li se preseliti na onaj ili ovaj svijet međ ljudima i političarima koji će kada preuzmu ovu pijačarsku zemlju istu znati i cijeniti.

Pa de više rasprodajte nas na nekoj aukciji pa da se rahat veselimo il boljoj il goroj budućnosti, kad nas prodate to vas se ionako ticati neće, ako vas se ikada išta i ticalo.

Autor: E. Bučinski

Shortlink: