Plan za Banjaluku do kraja godine: Hoćemo li zakrpiti gradske “rupe” | Mixer portal

Plan za Banjaluku do kraja godine: Hoćemo li zakrpiti gradske “rupe”

 

Staklene zgrade preko puta dotrajalih baraka, saobraćajna uska grla, napuštena gradilišta – sve to bi trebalo da postane prošlost, bar tako obećava gradski arhitekta, Ivan Rašković.

Rašković, profesor na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, kaže da zna koje probleme Banjaluka treba riješiti da bi postala moderan evropski grad.

“Prvenstveno je to ona čuvena, iskoristiću se lokalnim žargonom, čuvena “rupa”, gdje je trebao da se gradi tržni centar. A i dalje neki pravci razvoja, industrijska zona prema prijedorskom pravcu, korištenje Kastela, priobalje Vrbasa koje je veliki potencijal”, rekao je gradski arhitekta Banjaluke Ivan Rašković.

Rašković će biti na čelu 17-članog tima, koji će je zadužen i za novi urbanistički plan. Osim lokalnih snaga, u njegov rad biće biti i poznati arhitekti iz regiona. Član Raškovićeve ekipe će biti i bivši dekan banjalučkog AGGF-a, koji želi grad po mjeri čovjeka.

“Da napravimo humaniji grad, da ispoštujemo njegove vrijednosti identiteta i da omogućimo da on postane mjesto ugodno za život”, rekao je bivši dekan AGGF-a Banjaluka Milenko Stanković.

Nakon što gradski arhitekta i njegov tim odrade posao, gradska uprava će raspisati tender za izradu novog urbanističkog plana, da zamijeni stari koji se koristi već više od 40 godina. Rašković je optimista, i najavljuje da će do kraja godine, bar što se stručne strane tiče, plan biti gotov.

“Prve smjernice bi trebalo za jedno dvije sedmice da se pojave. Ja ću biti optimista na tom prvom sastanku savjeta planera. To mora biti završeno najkasnije do nove godine, a najoptimističnije za jedno mjesec i po dana”, rekao je gradski arhitekta Banjaluke Ivan Rašković.

Ivan Rašković najavljuje da će među prvim koracima biti rješavanje problema bašta kafića i ulične prodaje. Što se dalje budućnosti tiče, ne bi da prognozira, nego kaže da je bolje “da prvo skočimo, pa kažemo hop”.

ATV

 

Shortlink: