Banjalučani na bezmotornim dvotočkašima prodefilovali gradom | Mixer portal

Banjalučani na bezmotornim dvotočkašima prodefilovali gradom

Završeno je obilježavanje još jedanog Svjetskog dana bez automobila, a time i Evropske sedmice mobilnosti. Jedna od najpoznatijih aktivnosti, 16. po redu biciklijada „Dva su točka dovoljna“ je zatvorila ovaj najpoznatiji događaj u oblasti održive mobilnosti.

Sa početkom okupljanja u parku Petar Kočić započela je kratka najava događaja kao i najava dva iznenađenja. Nakon što su okupljeni upoznati sa osnovama bezbjednosti u saobraćaju za bicikliste te napomena da nas bude što više na ulicama, a ne trotoarima, najavljeno je i prvo iznenađenje.

Grupa biciklista okupljena oko nove inicijative Banjalučka Kritična Masa (BKM) je najavila ciljeve pokretanja ove inicijative te da je prvo okupljanje 27.10. ove godine i tako najavila da će svakog posljednjeg petak u mjesecu da poziva građane na druženje sa biciklima. Tom prilikom su pozvani svi zainteresovani da se uključe u organizovanje ovih vožnji.

 

 

Nakon najave BKM, naredni događaj koji se već organizuje u ovu nedjelju 24.9. sa početkom u 20.00 časova na banjalučkom Kampusu, najavio je sugrađanin Mladen Đukić, a to je Animacikl #2 u organizaciji studenata i profesora smjera Animirani film Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Oko 18.00 časova pred sam polazak grupe biciklista okupilo se oko 600 učesnika, koji su se uz pratnju policije provozali rutom od sedam kilometara ulicama Banje Luke. Vrijeme je bilo idealno i banjalučani su jedva dočekali da iskoriste priliku voziti se po ulicama grada bez prisustva motornog saobraćaja bar na jedan sat.

Ovo je prilika da se zahvalimo velikoj i profesionalnoj podršci Policijske uprave Banja Luka koja je izašla u susret i pobrinula se da sve prođe bez problema. Pored toga aktivnosti su podržali EU Info centar u BiH, Fondacija Heinrich Boll, Udruženje Oštra nula, te vjerni biciklisti, aktivisti i aktivistice.

Mixer portal

Shortlink: