Aktuelno: Slijede li izmjene Ustava Bosne i Hercegovine | Mixer portal

Aktuelno: Slijede li izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Rezultat slika za ustavne promjene u bih

Nedavna rasprava britanskih lordova o BiH, na kojoj je kontatirano da ona postaje propala država, pokazala je da su potrebne hitne reforme koje će omogućiti izgradnju funkcionalnijeg uređenja, stava su nezavisni intelektualci iz Kruga 99.

Također, nedavno je najavljena nova kanadsko-evropska inicijativa koja bi, navodno trebala pomoći Bosni i Hercegovini da stane na noge. Hoće li to značiti i promjene ustava?

Bosna i Hercegovina prijeti da postane propala država – ustvrdili su to nedavno britanski lordovi.

Šta je rješenje? Oni kažu da je jedini način izbjegavanja propasti potpuno uključenje Brisela i Vašingtona u trajno rješavanje problema u Bosni i Hercegovini. Jedna od mogućih opcija jeste najavljivanje nove inicijative, i to kanadsko-evropske. Šta bi ona sadržavala još nije do kraja jasno – ali zato jesu očekivanja sarajevske intelektualne elite – koja traži, kažu, neophodne ustavne promjene.

Dakle, vrijeme je da se promjeni Dejtonski ustav, vrijeme da aktuelna vlast prihvati dobronamjerne sugestije lorda Ešdauna, ukoliko želimo da sačuvamo BiH za budućnost. Sadašnja vlast je odvela zemlju u slijepu ulicu. Sdašnja vlast nije u stanju da izvede BiH na pravi put. Njima treba navigacija ne iz Banjaluke, Sarajeva ili Mostara, nego iz Brisela“, rekao je Miro Lazović, član Kruga 99.

Vrijeme je da Evropa sačini plan i da stane iza tog plana. Vidjeli smo do sada da tog plana nije bilo i da nije bilo volje da se stane iza togplana. EU i SAD moraju preuzeti odgovornost provođenja tog plana“, izjavila je profesorica Lada Sadiković.

Plan evropskih integracija, za sada, ne ide pretjerano brzo, a niti je usmjerena na reformi ustava.

Neće biti velikih izmjena ustava. Jedino što se može dogoditi jeste provođenje presude Sejdić – Finci. Nikakve nove inicijative sigurno ne mogu nametnuti tako nešto. I ako neko dolazi s takvom idejom, to je unaprijed osuđeno na propast“, rekao je Igor Crnadak.

No, ne treba zanemariti činjenicu da su svi dosadašni pokušaji ustavnih reformi neslavno završili, od “Aprilskog paketa” 2006. do “Butmirskog procesa”. Ni “Prudski proces” iz 2008., nije dao rezultate, nakon pregovora Sulejmana Tihića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Tada se predviđao preustroj BiH u četiri federalne jedinice.

No, uskoro je i taj sporazum propao, nakon Dodikovog ultimatuma da se ukine OHR, ali i zbog oštrog protivljenja dijela SDA, Stranke za BiH, i HDZ-a 1990.

Sljedeće godine dogodili su se butmirski pregovori i veliki pritisak najviših zvaničnik SAD-a i evropskih zemalja. Butmirskim paketom predviđeno je da Zastupnički dom BiH ima 87 mjesta, od čega tri iz reda ostalih. BiH bi imala jednog predsjednika i dva potpredsjednika.

Svi usvojeni zakoni u Zastupničkom domu išli bi u Dom naroda, i smatrali bi se usvojenim ukoliko u roku od 15 dana ne bude pokrenut vitalni nacionalni interes. Sesija pregovora nije uspjela. Prvi ih je napustio Milorad Dodik, a zadovoljni nisu bili ni Haris Silajdžić, niti Dragan Čović.

Milorad Dodik: “Pod političkom voljom podrazumijevam uvažavanje realnosti – postojanje i očuvanje dejtonske pozicije Republike Srpske unutar BiH.

Haris Silajdžić, bivši lider Stranke za BiH: “Nije ispunjen ni minimum naših zahtjeva i zato je prijedlog (ustavnih reformi) neprihvatljiv.”

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH: “Niko ne može nametnuti rješenja Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Oni koji su očekivali da će stranci nametnuti rješenja danas su vidno razočarani.”

I čelnici Evropske unije više puta su izrazili razočarenje zbog nespremnosti lidera u BiH da se dogovore o elementarnim stvarima za ubrzanje evropskih integracija naše zemlje. Čak nije bilo dovoljno ni to što je međunarodna zajednica, bila spremna da velike teme, poput ustavnih reformi ostavi po strani kroz Berlinski proces.

Međutim, ispostavilo se da se domaći političari ne mogu saglasiti ni oko toga na koji način da uzmu novac koji im se nudi za zgradnju infrastrukture. Hoće li se taktika Zapada promijeniti kroz najavljenu kanadsko-evropsku inicijativu, mnogi čekaju da vide.

 

 

Izvor: N1

 

Shortlink: