STAV: Dodik bi da odvaja i pripaja, a sve zarad dubokoga džepa i vlasti! | Mixer portal

STAV: Dodik bi da odvaja i pripaja, a sve zarad dubokoga džepa i vlasti!

Kada se oko nečega digne tolika pompa onda iz tog mora da ispadne ili genijalno djelo ili ogromna smijuruja. Isto se može odnositi i na Dodikovo gostovanje u srbijanskoj metropli, koja ga je po svemu sudeći, kao i svakog provincijalca, toliko fascinirala da ga je po zna koji put “opalila” fatamorgana u kojoj mu se ukazala Velika Srbija s obe strane krive Drine.

Predsjednik RS-a je učestvujući na “Danima RS-a u Srbiji”, koji se već tradicionalno održava u Narodnom Pozorištu u Beogradu, opleo po patriotizmu pa je u zanosu strasti počeo i da odaje neke tajne srpske planove o spajanju dijelova Bosne i Hercegovine sa Republikom Srbijom. Bili su tu visoki zvaničnici Srbije (političari, diplomate, kulturni i vjerski radnici…) i po tapšanju po ramenu se moglo zaključiti da odobravaju Dodikovu mantru. Naročit je bio istup srbijnskog ministra odbrane Vulina koji je inače poznat po svojim suvislim izjavama koji nije krio zabinutost o bezbjednosti Srba u RS-u. Svaka vlada ima svoju ludu koja govori ono što vladar ne smije a po svemu sideći jedna takva luda je i Aleksandar Vulin.

Šta reći, Srbima je dat čitav jedan entitet i njihovi predstavnici opet govore o ogroženosti kao i prije 30 godina. Dakle, iako većina političara (kako opozicionih tako i pozicionih) iz RS-a negira da imaju cilj o bilo kakvom pripajanju RS-a Srbiji, na zvaničnim skupovima se redovno dešava da najviši predstavnici vlasti pričaju o državi Srbiji van njenih granica, to jest o njenom širenu preko Drine.

Iskreno govoreći, možda bi se mi iz RS-a mogli radovat da nas hoće pripojiti Austriji ili Francuskoj (što će reći Evropskoj Uniji), ali da bi nam interes trebao biti pripajanje jednoj nestabinoj i sjebanoj državi kao što je Srbija to bi bilo totalno idiotski. Ali eto političari napale narod da je njihov interes da žive gore nego što trebaju i moraju, pa opleti. Srbi Srbima, a šta bi drugo. To je to nacionalističko i nacionalno izdrkavanje koje će srpski narod i odvesti u tri pičke materine!

Idiotska poltika koju mantraju srpski političari zapravo ih vode u sukob sa svima oko sebe, a stalnim mantranjem o pravima jednoga naroda (a ne građanina) i insistiranjem na “osamostaljenju i pripojenju” ne može da odvede građane BiH u svijetlu budućnost.

Zapravo mora se jasno i glasno reći da je srpska politika izazivačka i da Srbija sa ovakvim osobama na vlasti ne da nije faktor sigurnosti nego je upravo suprotno od toga. Uostalom, ta bivša republika SFRJ je trenutno u političkom sukobu sa svim svojim susjedima.

Neko će reći da nisu svi građani Srbije zainteresi za te nacionalne ineterese i vrijednosti za koje se zalažu njihovi političaro, ali oni treba da znaju da zvanična politila nije mišljenje naroda jedne države nego njihove vlasti, a srpska vlast sa obe srane rijeke Drine jedino što mantra jeste da je jedina budućnost srpskoga naroda da Republika Srpka bude u sklopu Srbije. A u isto vrijeme ista ta politika se zalaže za mir i stabilnost u regionu, što je u suprotnosti sa željama te države da se proširi i na teritoriji Bosne i Hercegovine. Jasno je kao dan da Srbija želi guubitak Kosova da kompenzuje pripajanjem teriotorija BiH, to jest RS-a u sklop svojih granica. Onome kome to nije jasno ili laže da mu nije jasno, ili se pravi lud, ili je zaista idiot da ne vidi u kom grmu leži zec. Pitanje je samo KAKVE KORISTI SRBI IZ BOSNE IMAJU OD SRBIJE?
Problem je što Bosna i Hercegovina ne odgovara ni vladajućim bošnjačkim partijama i političarima, jer kada bi BiH bila stabilna država vodeće bošnjačke partije bi morale da odu u đubrište istorije jer su i one nacionalističke i zastupaju interese samo svoje partije i samo jednoga naroda.

Dakle, možda zvuči potpuno nenormalno ali nacionalistička politika koju zastupaju Dodik i njegove kolege podršku imaju i u politici bošnjačkih, ali i hrvatskih nacionalističkih politika. Ukratko, NACIONALISTIMA koji su se domogli ogromnog bogatstva zapravo odgovara nesređena Bosna i Hercegovina.

Priča koja se decenijama vrti da naši (domaći) političari zapravo ne rade u interesu svojih građana nego sve što izjavljuju i rade direktno ide u korist stranaca koji zapravo, preko svojim marioneta, i ostvaruju svoje ciljeve.

A cilj je bio da se narod porobi i izmuze i da se na vlast dovedu ljudi koji će kontrolisat rulju koristeći nacionalizam kao opijum koji će narod totalno da oslijepi i sludi i okrene ga ka nebitnom stvarima umjesto da razmišlja o stvarima koje život znače.

Istina je da niti opcija u kojoj bi Republika Srpska bila samostalna država, niti RS kao dio Srbije nije u interesu ni srpskoga niti bilo kojeg naroda koji živi u Bosni i Hercegovini.

Sjetimo se da se Dodik zaljubio u ovaj entitet tek kad je došao na vlast i kad nas je počeo guliti kao malene majmune.

Međutim, retorika i politika koju on provodi nije pozitivna i sve nas može odvesti u veliki problem.

Na nama, građanima (i Srbima, i Hrvatima, i Bošnjacima, i ostalima) je da ovakve političare skinemo sa vlast i pošaljemo ih na smetljište istorije kako bi se napokon okrenuli normalnom životu i osnovnim egsistencijalnim problemima. U suprotnom ili ćemo morati da se uhvatimo u red sa migrantima iz Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka ili, u najgorem slučaju, da i dalje budemo u vrzinom kolu koje će nas sve zajedno odvesti u istrebljenje.

Mixer portal/E.B.

 

Shortlink: