Vučićev šupljak o Kosovu: “Ja ću da slušam, pa da kažem šta je moguće…” | Mixer portal

Vučićev šupljak o Kosovu: “Ja ću da slušam, pa da kažem šta je moguće…”

Rezultat slika za vučić

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da “hoće Srbima da kaže da realnost oko Kosova nije onakva kakva nam se dopada, ali da je izgubljeno, ne bi se ovoliko borio za njega”.

– Moramo da pogledamo sebe u oči i da kažemo šta je realno i šta možemo. Mene interesuje da učinim ono što je dobro za naš narod. Unutrašnji dijalog o Kosovu već uveliko traje i veoma sam zadovoljan time. Mislim da će vlada da preuzme taj logistički deo, da skupi sve koje treba, da se razgovara sa njima. Mislim na profesore, stranke, crkva, nevladin sektor, skupština…važno je da pokušamo da rešimo odnose Srba i Albanaca jednom zauvek. Nisam siguran da ćemo imati snage za to, ali moramo pokušati – rekao je on i dodao da Kosovo neće ući u UN, osim ako Srbija ne bude zadovoljna nečim, a “mi ne možemo da budemo zadovoljni traženjem priznanja Kosova”.

 – Ništa ne bih dodao, ni oduzeo kada je u pitanju ono što sam govorio u UN. Neće Kosovo u UN, osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a mi ne možemo da budemo zadovoljni ako hoće da priznamo Kosovo. Ne postoji nikakav tekst finalnog sporazuma između Beograda i Prištine, nema stolice za Kosovo u UN, niti ima bilo čega bez odluke Srbije – rekao je Vučić.

“Unutrašnji dijalog već dao rezultate”

On je naveo da je unutrašnji dijalog, koji je inicirao, već doneo rezultate, jer je doveo do toga da građani realno sagledavaju stanje u vezi s Kosovom i Metohijom.

Na pitanje kako će izgledati taj dijalog i gde će se odvijati Vučić je kazao da bi bilo teško da to bude u Predsedništvu, jer bi neki govorili da se radi o nametanju, a ne dijalogu.

– Šta god da pripremite vi biste se izjašnjavali o gotovom dokumentu i ne bi bilo dijalog – primetio je.

Govoreći o Srbima na Kosovu, on je naveo da oni žive teško.

– Najveći problem je sa prognanicima, ne dozvoljavaju im da se vrate tamo, kao što je bio sa Mitrovićem. Ranije je bilo desetine mrtvih, sada ih nema. Nismo ni tim zadovoljni, ali učinjen je pomak. Nije sve mnogo gore nego pre. Nije dobro, mnogo mora da se radi, ali je stanje stabilizovano, ne gubimo rapidno stanovništvo, imamo veći natalitet – rekao je Vučić u emisiji “Upitnik” na RTS.

Vučić je rekao da stoji iza svih svojih odluka, kao što je bio siguran, recimo, da treba doneti baš takav Zakona o radu kakav smo doneli i da treba smanjiti plate i penzije.

– I onda su me napadali, a mi sad imamo odličan zakon i imaćemo povećanje penzija i plata i to je sve moglo posle teških odluka i teškog rada – rekao je on i istakao da ne treba da se obmanjujemo, niti da nas neko obmanjuje, po pitanju koliko je važno rešiti problem Kosova i Metohije.

– Neće investitori doći nigde gde postoje teritorijalni problemi – porimetio je.

Dodaje da nikom ne treba pretiti, ali da je važno da država uvek može da se odbrani, jer snaga ne sme da bude u argonaciji, već u ekonomskim činjenicama i odbrambenim moćima.

“Nema više vremena za godine dijaloga”

– Problem sa Kosovom traje 250 godina, da ne pričam o Prvoj, Drugoj, Trećoj prizrenskoj ligi koja nas je najviše košštala. Važžno je da govorimo otvoreno, unutar svog naroda i da se ne stidimo. Ja ću da sluššam, a onda ću hrabro, za razliku od onih koji ćute u zapećku, da kažžem ššta je moguće – rekao je Vučić. Odgovarajući na pitanje koliko će trajati unutrašnji dijalog o Kosovu, Vučić je rekao da su “meseci u pitanju” jer više nema vremena za godine dijaloga.

Ističe da je sintagma “zamrznuti konflikt”, što se spominje kao “moguće reššenje”, kontradikcija – a ne reššenje.

– U svakom trenutku možže da se odmrzne. Voleo bih da imam reššenje, a ako ga ne bude, imaćemo zamrznuti konflikt – napomenuo je Vučić.

Kada je reč o ulasku Srpske liste u vladu Ramušša Haradinaja, Vučić je rekao da podržšava odluku Liste iako, dodaje, Srbija svoj stav o Haradinaju neće promeniti, koji je u Srbiji optužžen za ratni zločin.

Osvrćući se na posetu Njujorku, Vučić je izjavio da je njegov utisak, nakon učešća na zasedanju Generalne skupštine UN, da je situacija u svetu veoma konfuzna, zamršena i komplikovana i ponovio da je najvažnije da Srbija ostane “usidrena u mirnoj luci”.

BLIC

 

Shortlink: