Danska: Zbog smanjenja prodaje LEGO otpušta 8 odsto radnika | Mixer portal

Danska: Zbog smanjenja prodaje LEGO otpušta 8 odsto radnika

Rezultat slika za fabrika lego

 

 

Danski proizvođač igračaka “Lego” najavio je otpuštanje osam odsto radne snage nakon što je zabilježen polugodišnji pad prihoda od pet odsto usljed smanjenja prodaje.Ovaj proizvođač šarenih plastičnih kockica za gradnju prijavio je dobit od 14,9 milijardi danskih kruna /oko 2,38 milijardi dolara/.

Oni su tako premašili proizvođača “Mog malog ponija” /My Little Pony/ “Hasbro Inc”, čija je dobit 1,82 milijarde dolara i proizvođača “Barbike”, firmu “Matel Inc”, koji je zaradio 1,71 milijardi dolara.

“Razočarani smo padom prihoda na svojim ustaljenim tržištima i preduzeli smo korake u tom pravcu”, rekao je predsjedavajući Jorgen Vig Knudstorp.

Iz “Lega” najavljuju ukidanje najmanje 1.400 radnih mjesta, i to najvećim dijelom prije kraja 2017. godine. Kompanija trenutno zapošljava oko 18.200 ljudi.

“Veoma nam je žao što ćemo ovim promjenama praktično izmijeniti živote mnogih naših kolega, ali, nažalost, to od suštinske važnosti je da se to uradi”, rekao je Knudstorp.

“Lego” je prošlog mjeseca smijenio izvršnog direktora Balija Padu, nakon što je on proveo samo osam mjeseci na dužnosti, i umjesto njega postavio industrijalca Nilsa B. Kristijansena.

Agencije

Shortlink: