London: Za akt terorizma kazne će dobijati i rodbina i prijatelji terorista | Mixer portal

London: Za akt terorizma kazne će dobijati i rodbina i prijatelji terorista

 

Rezultat slika za terorizam london

 

 

Članovi porodice i prijatelji terorista trebalo bi da budu osuđeni na zatvorske kazne u slučaju da ne upozore vlasti na moguće napade, rekao je savjetnik britanskih vlasti za Zakone o borbi protiv terorizma Maks Hil.

 

Prema njegovim riječima, pojedini postojeći zakoni nisu u dovoljnoj upotrebi ili su izrečene kazne previše blage da bi bile efikasne.

Hil, koji je vodio slučajeve protiv pripadnika IRA, Al Kaide i “Islamske države” ukazao je ne dio britanskog “38-be” Zakona o borbi protiv terorizma.

“Prema tom zakonu, krivično je dijelo za svakoga ko vjeruje da bi neko mogao da planira teroristički čin a tu informaciju ne proslijedi vlastima”, rekao je Hil.

Ovaj Zakon pokriva terorističke napade te ostale prekršaje uključujući obuku za upotrebu naoružanja, rukovođenje terorističkom organizacijom, posjedovanje ili prikupljanje materijala za terorističke svrhe ili proslijeđivanje informacija o oružanim snagama.

Na osnovu ovog dijela zakona, izrečene su presude određenom broju optuženih koji su pomagali napadačima odgovnornim za neuspjele bombaške napade iz jula 2005. godine. Maksimalna predviđena kazna je pet godina zatvora.

“Sve ukazuje na to da bi trebala biti izvršena revizija kako bi se donijela odluka da li je ta kazna dovoljna”, dodaje Hil.

Mixer portal

Shortlink: