Postanite i vi naučnik, u noći u kojoj je sve moguće | Mixer portal

Postanite i vi naučnik, u noći u kojoj je sve moguće

I ove godine smo zajedno u još jednoj „Evropskoj Noći istraživača“!

 

Šestu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, ovaj put pod sloganom „Kreiramo bolje sutra“.

 

U petak, 29. septembra, građani šest bh. gradova – Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Goražde i Travnik – pridružiće se društvu od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno slave nauku u više od 300 gradova širom Evrope!

 

Centralni dio manifestacije Noć istraživača u Banjaluci će ove godine biti održan u Kulturnom centru „Banski dvor“, takođe u petak, 29. septembra.

 

Tokom manifestacije posjetioci će imati priliku da nauče nešto novo, upoznaju naučnike i vide njihova dostignuća, pa čak i osvoje poneku nagradu. I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu zabavu na kraju.

 

Kao i prethodnih godina, pozivamo sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača u bilo kojem od šest gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

 

Konkurs za zvanično učešće institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2017. je otvoren do petka 15. septembra 2017. godine. Najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene u okviru Noći istraživača 2017. Pobjednici srednjoškolskih timova, kao i najinovativnija prezentacija na Sajmu tehnike i inovacija će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

 

Tačne lokacije i program manifestacije u šest gradova, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće pravovremeno objavljeni na našoj web stranici www.nocistrazivaca.ba, a možete nas pratiti i na zvaničnij Facebook stranici.

 

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i naučnih preduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

 

Generalni partner Noći istraživača 2017 je kompanija „Prointer“, a svi sadržaji manifestacije su besplatni.

 

Ljubitelji nauke, umjetnosti i otkrivanja nepoznatog će uživati tokom petka, 29. septembra, jer će se ovih šest gradova pretvoriti u pravu riznicu znanja i nauke. Detaljan program manifestacije potražite na www.nocistrazivaca.ba.

 

O Evropskoj noći istraživača

 

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

 

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2016. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

 

 

 

Mixer portal

 

Shortlink: