Umro autor muzike za legendarnu seriju “Otpisani” | Mixer portal

Umro autor muzike za legendarnu seriju “Otpisani”

Umro kompozitor koji je bio autor muzike za seriju "Otpisani"

 

Milivoje Mića Marković rođen je 20. marta 1939. u Zagrebu, a gimnaziju i Muzičku školu “Franjo Kuhač” pohađao je u Osijeku.

 

U Beograd je došao 1957. godine i nakon položene audicije postao član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” gdje je 1959. godine diplomirao u klasi prof. Franje Partlića.

 

Istovremeno nastupao je na igrankama u Zemunu gdje je svirao sa Mirkom Šoucom i prvi put uzeo u ruke tenor saksofon. Bio je prvi diplomac džez odsjeka Muzičke akademije u Gracu i predvodio je Big bend u Beogradu. Marković je bio muzički urednik na Televiziji Beograd, a tokom rada na televiziji bio je i autor i voditelj niza emisija, među kojima je najzanimljivija saradnja sa Mićom Orlovićem kao koautorom brojnih kvizova.

 

Godine 1972. godine napisao je muziku za film i TV seriju “Otpisani”. Zajedno sa Stjepkom Gutom osnovao je Marković-Gut sekstet sa kojim je nastupao na evropskim džez festivalima i snimio pet samostalnih LP-ja. Sa Milošem Petrovićem osnovao je “M&P South Quartet” sa kojim je snimio dva CD. Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon, objavljen u Prosvetnom glasniku Republike Srbije. Predavao je u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu, a tokom karijere stekao je više nagrada i priznanja.

IZVOR

 

Shortlink: