Završen XX Teatar fest “Petar Kočić”: Najbolja predstava “Čuvari tvog poštenja” GP Podgorica | Mixer portal

Završen XX Teatar fest “Petar Kočić”: Najbolja predstava “Čuvari tvog poštenja” GP Podgorica

Scena s pobjedničke predstave “Čuvari tvog poštenja”

Sinoć, 23. maja, u Banjaluci dodjelom nagrada svećano je zatvoren Dvadeseti Teatar Fest “Petar Kočić”.

Organizatori ovog kulturnog događaja izjavili su da je Dvadeset godina TEATAR FESTA „Petar Kočić“ prilika je da se preispitaju ciljevi i dometi festivala, ali i da se trasira put u budućnost.

Žiri ovogodišnjeg XX TEATAR FESTA „Petar Kočić“ 2017 u sastavu: Nataša Ivančević, Aleksandar Pejaković i Nebojša Bradić, gledao je 6 predstava u ovogodišnjoj selekciji festivala i konstatovao da se komercijalno pozorište približilo institucionalnom pozorištu, ali i da slika institucionalnog pozorišta nije napravljena na osnovu reprezentativnog uzorka. TEATAR FEST sa svojom odanom publikom i profesionalnom organizacijom, zaslužuje predstave koje odslikavaju vrhunske domete i preispituju ulogu i mjesto pozorišta u savremenom društvu.
Nagrade na XX TEATAR FESTU „Petar Kočić“ 2017 dodjeljuju se:

Specijalna nagrada za mladu glumicu:
Jeleni Petrović za ulogu Helene u predstavi „Jesenja sonata“ Ingmara Bergmana u režiji Jagoša Markovića i u produkciji Pozorišta Atelje 212 i Grad Teatra Budva.
Jelena Petrović je svedenim sredstvima donijela glas tišine Bergmanove junakinje.

Specijalna nagrada za mladu glumicu:
Jovani Gavrilović za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete“ Stojana Srdića u režiji Ane Đorđević, i u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.
Jelena Gavrilović je precizno i dosljedno ostvarila lik zlostavljane romske devojčice koja uspijeva da nađe novi početak u svijetu koji ne nudi nove šanse.

Nagrada za najbolju mušku ulogu:
Borisu Isakoviću za uloge u predstavi „Novo doba“ Vuka Boškovića u režiji Dina Mustafića, i u produkciji BITEF TEATRA Beograd i ARTHUB Sarajevo.
Poigravajući se sa stereotipovima likova tajkuna i gubitnika u tranziciji, Boris Isaković je efektno povezao sudbine zločinca i njegove žrtve.

Nagrada za najbolju žensku ulogu:
Jadranki Đokić za ulogu Žene u predstavi „Pluća“ Dankana Makmilana, u režiji Aide Bukvić i u produkciji Teatra EXIT Zagreb i Gradskog kazališta Sisak.
Jadranka Đokić je tragikomičnim sredstvima donijela nijansiran lik savremene žene, u rasponu od nesigurne moderne djevojke do usamljene starice.
Nagrada za najbolji tekst:
Vuku Boškoviću za dramski tekst „Novo doba“ u režiji Dina Mustafića, i u produkciji BITEF TEATRA Beograd i ARTHUB Sarajevo.
Vuk Bošković je stvorio priču o čovjeku sa moralnim integritetom, koji nema šanse da preživi tranziciju društva preplavljenog haosom u kome dominiraju sila i novac.

Nagrada za najbolju režiju:
Borisu Liješeviću za režiju predstave „Čuvari tvog poštenja“ u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.
Autorskim projektom – tekstom i režijom „Čuvari tvog poštenja“, Boris Liješević hrabro vivisecira savremeno crnogorsko društvo i gradi predstavu koja aktivira glumački ansambl i gledalište.

Nagrada za najbolju predstavu:
„Čuvari tvog poštenja“, autorski projekat Borisa Liješevića u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.
Predstava modernog senzibiliteta i posvećene energije glumačkog ansambla, postavlja kritička pitanja o savremenom društvu koje je spremno da se odrekne sopstvenih vrijednosnih normi i svoje mlade generacije, prepuštajući se diktatu nekultivisanih sila tržišta.

Odluka o nagradama TEATAR FESTA, donijeta je jednoglasno.

Shortlink: