Banjaluka: Na pet lokacija uvedeno obavezno plaćanje parkiranja | Mixer portal

Banjaluka: Na pet lokacija uvedeno obavezno plaćanje parkiranja

 

Naplata parkiranja vozila biće uvedena na pet novih lokacija i to na parkiralištu kod Gradskog mosta i u ulici Brace Potkonjaka u Obilićevu, u ulicama Vojvode Momčila i Meše Selimovića na Bulevaru i Stevana Mokranjca u Novoj varoši.

Time će u sistem naplate u kojem se trenutno nalazi 61 parking i dvije javne garaže sa ukupnim kapacitetom od 4.700 mjesta biti uključeno dodatnih 250 parking mjesta.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su potvrdili da su pri kraju pripreme za uvođenje naplate parkiranja na navedenim lokacijama koji će biti svrstani u drugu tarifnu zonu gdje je jedan sat parkiranja  0,50 KM a cjelodnevna karta tri KM.

“Na pojedinim parkiralištima naplata se uvodi na zahtjev građana koji tu žive, poput parkirališta u ulici Stevana Mokranjca. Problem je što svakodnevno vozila ostavlja veliki broj vozača čija se radna mjesta nalaze u blizini i koji na taj način izbjegavaju plaćanje parkinga. Time stanarima zauzimaju prostor”, rekli su u ovom odjeljenju.

Istakli su da je kontrolisano korišćenje prostora  osnovna uloga uvođenja naplate parkiranja.

“Na taj način s jedne strane želimo omogućiti što većem broju korisnika da parkiraju vozilo i obave ono zbog čega su došli. S druge strane, sprovodimo regulativne mjera u stambenim zonama u kojima je prisutan problem parkiranja od strane zaposlenog stanovništva”, rekli su u Odjeljenju.

Podsjetili su da svi koji žive u zonama u kojim je uvedena naplata parkiranja mogu koristiti povlašćenu kartu koja iznosi oko četiri KM mjesečno, odnosno 50 KM godišnje.

“Takođe, u proteklom mjesecu su pojačane kontrole nepropisnog parkiranja kod Privredne komore, Muzeja savremene umjetnosti RS i na drugim lokacijama u centralnom gradskom području, a koje će se intenzivirati i proširiti tokom ovog mjeseca”, kazali su u ovom odjeljenju.

Lani je na gradskim parkinzima zabilježeno je 2,9 miliona parkiranja, što predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Banjalučanka Biljana Đorđić smatra da će uvođenje naplate na ovim lokacijama smanjiti gužve na parkinzima ali da treba naći dugoročno rješenje za problem hroničnog nedostatka parking mjesta u gradu.

“U Obilićevu ili Novoj varoši fizički nema mjesta za izgradnju novih parkinga pa bi bilo dobro kada bi gradske vlasti planirale izgradnju  parking garaža u tima naseljima”, kazala je Đorđićeva.

IZVOR

 

Shortlink: