Zvornik: 2.500 nezadovoljnih radnika protestvuje pred zgradom Osnovnog suda | Mixer portal

Zvornik: 2.500 nezadovoljnih radnika protestvuje pred zgradom Osnovnog suda

2.500 nezadovoljnih radnika na protestima u Zvorniku

 

U Zvorniku, pred zgradom Osnovnog suda, počeli su protesti radnika Alumine i Boksit Milići zbog blokade računa koje je uslijedilo zbog potraživanja firme Pavgord iz Foče.

Pred zgradom suda okupilo se 2.500 ljudi, javlja reporteka N1. Prema njenim informacijama, u Zvorniku se nalazi više od 1.000 radnika Alumine, i 1.500 radnika firme Boksit Milići.
Radenko Smiljanić, predsjedni Sindikalne organizacije Alumine je najavio da će se protestima pridružiti i radnici “Boksita” iz Milića i rudnika iz Srebrenice, kao i drugih firmi koje su u sistemu poslovanja povezane sa kompanijom “Alumina”.

Iz „Alumine“ su ranije naveli da je svrha blokade da se namiri „kontroverzno potraživanje“ koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima. Vlasnik preduzeća „Pavgord“, otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi, sklopio ugovor s Litvanskom Ukio bankom kojom je preuzo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona eura.

BUKA

Shortlink: