Turski TITO: Erdogan postao doživotni predsjednik | Mixer portal

Turski TITO: Erdogan postao doživotni predsjednik

Rezultat slika za erdogan

 

KAKO JE ERDOGAN POSTAO TURSKI TITO.

Četiri ZASTRAŠUJUĆE promene čekaju Tursku posle referenduma:

Ipak, uprkos proglašenoj pobedi, Erdogan će morati malo da sačeka sa trijumfom jer opozicija traži ponovno prebrojavanje glasova, a deo nezadovoljnih već je izašao na ulice protestujući protiv rezultata referenduma.

Pitanje je koliko je snažno Turska podeljena i može li ta podela da dovede do nove eskalacije sukoba, pa i ozbiljnijih obračuna pre službenog proglašenja “modernog totalitarizma”, piše Večernji.hr.

Činjenica jeste da je Erdogan podelio narod i da uvođenje apsolutizma nije prošlo u najvećim turskim gradovima, Istanbulu, Ankari i Izmiru, kao i među dijasporom u SAD i Velikoj Britaniji. Ali zato jesu u ruralnoj Turskoj i državama EU u kojima živi snažna i brojna turska zajednica.

Posebno je zanimljivo što je za ustavne promene glasala većina Turaka u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji, protiv koje je Erdogan upućivao najsnažnije otrovne strelice u predizbornoj kampanji.

Ispada da je tako turska emigracija, koja je bolji život potražila u EU, glasala za promene koje će Tursku i njene građane još više udaljiti od te iste Evrope.

Sudeći prema prvim reakcijama čelnika evropskih država, takav scenario je neizbežan, jer protivevropski govori i Erdoganova najava ponovnog uvođenja smrtne kazne gotovo su potpuno zatvorili Ankari evropska vrata.

I dok je austrijski ministar spoljnih poslova, Sebastijan Šulc, jasno rekao da je takav ishod referenduma jasan signal protiv EU i da Turska više ne može postati članica EU, nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala tursku vladu na civilizovani razgovor.

– Tesan rezultat referenduma pokazuje duboke podele unutar turskog društva. Poštujemo odluku turskog naroda u odlučivanju o ustavnim promenama, ali jasno je da predsendik Erdogan snosi odgovornost za buduće korake u kom će se smeru dalje kretati Turska – rekao je Kurc.

Sudeći prema najavama, Turska će nakon referenduma u Ustav ugraditi 18 amandamana kojima će nestati sistem parlamentarne demokratije. Predsednički i parlamentarni izbori 2019. godine održaće se istovremeno, a ako pobedi Erdogan, imao bi pravo na još dva petogodišnja predsednička mandata, što znači da bi na toj funkciji mogao da ostane do 2029. godine.

Ustavne promene predviđaju ukidanje pozicije premijera, a bio bi uveden položaj više ili jednog potpredsednika.

Predsednik će direktno moći da imenuje deo vrhovnih i ustavnih sudija, što će praktično ukinuti trodelnu podelu vlasti, iako se ona ne spominje i dalje u Ustavu. Prema trenutnom zakonu, Erdogna je morao da napusti svoju stranku i službeno zauzme politički neutralan stav, ali prema novim zakonima moći će ponovo da predsedava svojim AKP-om.

Najavljeno je i uvođenje smrtne kazne, a predsednik države dobija i vrlo široka ovlašćenja izdavanja dekreta, koji će zakonskom snagom odmah da postane aktivan i legitiman.

Erdogan će imati i pravo na neodređeno vreme da produži trenutno vanredno stanje koje je uvedeno nakon pokušaja vojnog udara.

Predlaže se da predsednik takođe može u bilo kom trenutku da započne istragu protiv bilo kog od 3,5 miliona Turaka zaposlenih u javnoj upravi bez navođenja razloga.

Ključne promene

1. Ukida se pozicija premijera

Erdogan ukida mesto premijera i uvodi dva potpredsednika, a imaće pravo na još dva petogodišnja predsednička mandata

2. Predsednik imenuje sudije

Ustavne promene predviđaju da predsednik imenuje deo sudija Vrhovnog i Ustavnog suda, čime je zapravo ugrožena podela vlasti

3. Uvođenje smrtne kazne

Smrtnu kaznu Erdogan je najavljivao tokom kampanje, ali se još ne zna kada će je uvesti i mora li odluku da potvrdi parlament

4. Može biti predsednik stranke

Prema trenutnom zakonu, Erdogan je morao da napusti svoju stranku i službeno bude politički neutralan, ali sada to više ne mora.

 

MIXER PORTAL

Shortlink: