Profesor Bakić: Vučić je oličenje pokvarenog sistema | Mixer portal

Profesor Bakić: Vučić je oličenje pokvarenog sistema

Rezultat slika za jovo bakić

 

Sociolog Jovo Bakić poručuje bi uspeh protesta bio u tome da se probudi nada da građani mogu nešto da menjaju jer, kako kaže, ako toga nema “prepušteni smo laganom propadanju”.

 “Izbori su povod za proteste, ali su uzroci dublji. Mladi znaju kolika je besperspektivnost, čudno je da se i ranije nisu bunili”, rekao je Bakić gostujući na televiziji N1.

Bakić je rekao da demonstranti osporavaju legitimitet čitavog sistema i da nije u pitanju samo Aleksandar Vučić.

“On je oličenje pokvarenog sistema, ali tu su i drugi političari. Protestuje se protiv lopovskog političkog sistema. Političari su vrste grabljivaca koji grabe bez stida i skrupula, a to izaziva gnev”, kaže Bakić i dodaje da iz takve situacije najčešće postoje dve strategije – jedna je izlaz iz zemlje, a druga je borba.

“Najčešće su odlazili, među prvima smo u svetu po odlivu mozgova, a vi ne možete graditi normalno društvo ako mladi ljudi odlaze. Ovo je ohrabrujuće jer se ponovo pojavila energija koje dugo nije bilo, koja uliva optimizam da ćemo drugi put, posle Petog oktobra, dočekati smenu politčke garniture”, rekao je Bakić.

Ali, dodaje on, smena mora biti korenitija, odnosno “postojeće političke stranke se moraju zbrisati jer su uništile društvo”.

“Moraju se graditi nove stranke, novi politički sistem, ali biti istovremeno svestan da ni to nije jemstvo uspeha jer smo na periferiji i zavisimo od velikih sila i domaćih kapitalista”, rekao je Bakić.

 

BUKA/N1

 

Shortlink: