BiH: Do kraja sedmice nas očekuju niske temperature | Mixer portal

BiH: Do kraja sedmice nas očekuju niske temperature

Rezultat slika za temperatura minus 11

Usljed niskih temperatura i snijega koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu u aprilu, razgovarali smo sa amaterom meteorologom Nedimom Sladićem o tome do kada će trajati ovo zahlađenje.

“Od nastavka dana očekujemo dodatno naoblačenje i dodatne padavine. Što se tiče visine snijega u aprilu u našoj zemlji, u ovom stoljeću to jeste najveća zabilježena visina snijega koja se desila u mjesecu aprilu u Sarajevu”, kazao nam je Sladić, poznatiji kao “lovac na oluje”.

Naveo je i da bi trebalo pogledati dublje u arhivu kako bismo mogli imati tačne informacije o tome da li je ovo rekord, ali da je rekord definitivno u ovom stoljeću. Rekao je i kako snijeg u aprilu nije iznenađenje.

O tome do kad će trajati ovo zahlađenje u BiH je kazao: “Temperature će se još narednih dana snižavati, a  vrhunac je petak koji će biti posljednji dan u minusu, dok će već u subotu temperature prelaziti 10 stepeni, čime će se vratiti neke prosječne vrijednosti”.

“Nedjelja donosi pogoršanje i zahlađenje, no više će se raditi o kiši, a već naredne sedmice se vraća na stari sistem, odnosno biće promjenjivo vrijeme koje se očekuje od srijede prema četvrtku”, dodao je Sladić za N1.

 

 

Mixer portal

Shortlink: