Na satelitima Saturna i Jupitera postoje gotovo svi uslovi za život | Mixer portal

Na satelitima Saturna i Jupitera postoje gotovo svi uslovi za život

NASA VEČERAS OTKRILA Na satelitima Saturna i Jupitera postoje gotovo svi uslovi za život

 

“Postoji voda u tekućem obliku, imamo magnetsko polje koje nas štiti od opasnosti u svemiru… S ovim istraživanima napravili smo veliki korak u potrazi za odgovorom postoji li život u svemiru”,

„Ovo je velik dan za znanost u NASA-i. Naš prvi cilj je da unaprijedimo život na Zemlji. Mi također želimo provesti istraživanja u dubokom svemiru kako bismo shvatili procese koje nikada do sada nismo razumjeli. Treća tema je, ova koju danas predstavljamo. To je temeljno pitanje koje je obuzimalo mnoge kroz prošlost, a sada se nadamo da možemo odgovoriti na njega – postoji li život negdje drugdje. Ovdje na Zemlji postoje mnoge stvari koje omogućuju razvoj života”rekao je voditelj konferencije Thomas Zurbuchen administrator u Science Mission Directorate u Washingtonu.


“Postoji voda u tekućem obliku, imamo magnetsko polje koje nas štiti od opasnosti u svemiru… S ovim istraživanima napravili smo veliki korak u potrazi za odgovorom postoji li život u svemiru”, dodao je 
Zurbuchen.

Nova istraživanja Hubblea i letjelice Cassini pokazuju da bi uvjeti pogodni za život mogli postojati na Saturnovu mjesecu Enkeladu, ali i na Jupiterovom mjesecu Europa.

Enkelad ima gotovo sve što je potrebno za život kakav postoji na Zemlji – amonijak, CO2 i vodik, te neke organske tvari. Vodik, otkriven u oblacima vode i leda koji izbijaju iz gejzira na mjesecu, mogao bi biti temelj za život, slično kao na Zemlji. On bi mogao biti temelj kemijske energije za hranidbeni lanac sličan kakav postoji u uz hidrotermalne izvore u dubinama oceana na Zemlji.

Osim toga podaci pokazuju da je temperatura u oceanu pod ledenom korom najviša u upravo području tigrovih pruga iz kojeg dolaze gejziri koji izbacuju vodu daleko u svemir. Te gejzire istraživala je letjelica Cassini.

Sve to ukazuje da bi Enkelad mogao imati jednostanične organizme ili čak složenije oblike života.

Slično vrijedi i za Jupiterov mjesec Europu.

 Navedena dva mjeseca već su ranije bili ponajbolji kandidati za postojanje života u Sunčevom sustavu. Danas se smatra da bi tekuće vode moglo biti na pet tijela u Sunčevom sustavu – na Marsu, Europi, Enkeladu, Ganimedu i Ceresu.

 

Buka

 

Shortlink: