U Kastel uloženi milioni, a u njemu jad i čemer od dječijeg igrališta | Mixer portal

U Kastel uloženi milioni, a u njemu jad i čemer od dječijeg igrališta

 

Restauracija tvrđave Kastel započela je 2013. godine i u zidine je uloženo na milione maraka.

Međutim, tvrđava je i dalje većinom nepristupačna, izgleda poprilično bijedno, a jedan ogroman dio se gotovo raspada.

Ono što je sramota za gradsku upravu i one koji su radili na restauriranju jeste da im na pamet nije palo da za najmlađu populaciju izgrade zadovoljavajuće gradsko dječije igralište.

 

Od tri klackalice dvije i po su, naravno, neupotrebljive

 

 

 

 

KOLIKO JE ZAPRAVO ULOŽENO I KO JE PLATIO RESTAURACIJU

 

 

 

 

“Dosadašnja ulaganja Evropske unije u tvrđavu Kastel došla su do ukupnog iznosa od 7.035.055,00 KM, dok je Grad Banja Luka do sada uložio 2.172.396,56 KM”, rekao je u razgovoru sa novinarom Mixer portala Milenko Šajić, sekretar Gradske uprave Banja Luke.

 

 

Tobogani kao iz Drugog svjetskog rata, a pijesak “presušio”

 

Uz renovirani prostor Kamene zgrade, dijela južnog bedema i kule pet, što čini dio faze cjeline devet, završeni su i radovi na dijelu cjeline dva – Kulturni centar sa pratećim sadržajima, koja je obuhvatila obnovu kula 3 i 4, sjevernogi istočnog bedema između ulaznih kapija te dijela bastiona i bedema.

 

Na ovom mjestu se nalazio kafić KULA koji u svoje vrijeme nije radio loše, a dok je postojao barem ovaj dio tvrđave nije izgledao avetinjski. Danas posjetioci ovdje mogu da popiju kafu iz ličnih termos boca i na svoju odgovornost

 

“Sagledavajući ukupnu procjenu potrebnih investicionih ulaganja u kompletan završetak radova na tvrđavi Kastel, a koji u skladu s tehničkom dokumentacijom iznosi 50.688.075,29 KM, vidljivo je da dosadašnja ulaganja čine blizu 1/5 ukupno potrebnih sredstava”, objasnio je Šajić.

On je istakao da se želja da se nastave aktivnosti na njenoj revitalizaciji i rekonstrukciji ogleda u strateškom opredjeljenju da Kastel čini okosnicu razvoja turističke ponude i infrastrukture za kulturna dešavanja.

 

 

 

 

KASTEL JE I DALJE RUGLO GRADA BANJA LUKE

 
Ali iako su milionu uloženi u restauraciju ne može steći utisak da je urađeno mnogo, jer pola tvrđave je zagrađeno i nedostupno za noge običnih putnika namjernika, a gotovo da je pola tvrđave još uvijek ruinirano.

Međutim, na mjestu gdje bi se moglo izgraditi odlično dječije igralište ne nalazi se, gotovo, ništa.

 

Djece ni na vidiku, ako ne ubrajamo tinejdžere koji i jesu najčešći korisnici ovih sprava

 

Tu su obrisi nečega što bi trebalo da služi kao igralište, a zapravo se radi o čemeru, jadu i bjedi, sramotu i grada i gradske uprave.

 

Ljulje koje je zabranjeno koristiti djeci mlađoj od 13 godina

 

Na mjestu gdje se nalaze tobogani kao da se radi o nekoj arheološkoj iskopini. Postavljeni su tu onako radi reda, a pjesak od kojeg bi djeca trebali da prave neke svoje dvorčiće i zezalice kao da je “presušio”.

 

Nepomična traktorska guma za ljuljanje

 

Dovoljno je da pogledate slike našeg fotoreportera i sve će vam se samo kasti.

 

Konstrukcija koja više liči na spravu za mučenje, pa ti pusti dijete na ovu vratolomiju

 

 

Klupa je malo pukla

 

A evo kako u normalnim sredinama izgleda dječije igralište koje se može izgraditi za par hiljada maraka

 

Mixer portal/E.B.

 

Shortlink: