Izetbegović pruža ruku pomirenja: Vučić dobrodošao u Sarajevo | Mixer portal

Izetbegović pruža ruku pomirenja: Vučić dobrodošao u Sarajevo

Rezultat slika za vučić bakir

 

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dobrodošao u Sarajevo i da će ta posjeta smirujuće djelovati.

U Sarajevu će 16. marta biti organizovan Samit premijera zemalja zapadnog Balkana, na kome je učešće potvrdio premijer Srbije.
Izetbegović je rekao da, kada je riječ o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije, očekuje odluku o tome da li je Sakib Softić i dalje agent BiH, odnosno da li je riječ o novom procesu i da li BiH mora imenovati novog agenta.

“Stvar unutar Predsjedništva BiH je riješena i odnosi su korektni. Ako zavisi od nas, onda će se to prenijeti i u Parlamentarnu skupštinu BiH koja će nastaviti s radom”, rekao je Izetbegović poslije sastanka sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Izetbegović je najavio da će sutra održati sličan sastanak i sa predstavnicima Saveza za bolju budućnost, te izrazio nadu da bi razultat tih susreta mogao biti popunjen upitnik do kraja maja, pozitivno mišljenje i status kandidata BiH za članstvo u EU do kraja godine.

On je naglasio da je SDA zainteresovana za donošenje zakona o restituciji, kao i da se konačno ratifikuje Sporazum BiH sa Islamskom zajednicom.

Saradnju sa HDZ–om BiH, Izetbegović je ocijenio korektnom, te nepomenuo da bi SDA htjela da bude nastavljena i pri implementaciji odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci”, odnosno u rješavanju “hrvatskog problema”.

On je dodao da o pitanju Mostara očekuje elastičniji pristup HDZ-a i da se pomogne Bošnjacima.

 

 

Mixer portal

Shortlink: