Vučić: Posao Srbije je da štiti svoj narod na obje strane Drine | Mixer portal

Vučić: Posao Srbije je da štiti svoj narod na obje strane Drine

 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je posao Srbije u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije, koju je najavio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, da sačuva mir i da ta inicijativa ne urodi plodom, te da zaštiti svoj narod sa obje strane rijeke Drine.

 
Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem u Beogradu, Vučić je istakao da Srbija ni na koji način nije doprinijela da bi tužba bila pokrenuta, ali da je sada, kada je ona aktuelizovana, jasno da i 22 godine od kraja rata “mnogi u BiH žive u prošlosti i imaju sužen pogled na budućnost”.

Vučić je napomenuo da se ni Nikolić, ni on nisu miješali u odluku Srba u BiH, niti vršili pritisak na njih po pitanju rada u zajedničkim institucijama BiH i drugim važnim pitanjima, jer je, kako je rekao, njihovo suvereno pravo da sami o tome odlučuju.

Premijer Srbije je istakao da su i on i Nikolić zadovoljni jedinstvenim stavom Srba u BiH po pitanju revizije, ali da je važno da ne preduzmu ništa što bi značajno narušilo BiH.

Prema njegovim riječima, suštinski problem na koji je ukazala Izetbegovićeva tužba je taj da su međusobni odnosi vraćeni 25 godina unazad, da su razgovori, što se tiče bošnjačke strane, bili formalni, te da nema istinskog pomirenja nego je stalno prisutna namjera da se ponizi 1.200.000 Srba u BiH i uopšte srpski narod.

“Oni su našu želju za pomirenjem videli kao ponižavanje Srbije. Mi to nećemo prihvatiti. Naš cilj je mir i stabilnost, ali ponižavanja srskog naroda neće biti”, poručio je Vučić.

On je istakao da će Srbija nastaviti da traži mehanizam za istinski dijalog, jer je očito da je jedna od strana u dijalogu do sada bila neiskrena.

Premijer Srbije je naglasio da će Beograd, kao i do sada, uvijek da poštuje integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske.

Mixer portal

Shortlink: