BiH: Donosi se zakon o totalnoj zabrani pušenja na javnim mjestima! Kazne i do 15.000 KM | Mixer portal

BiH: Donosi se zakon o totalnoj zabrani pušenja na javnim mjestima! Kazne i do 15.000 KM

 

Kada odeš u posjetu u neke od zemalja Evropske unije, recimo Švedsku, prvo što će primjetiti jedan strastveni konzument duhanskih proizvoda jeste da u kafićima i drugim javnim mjestima NEMA PUŠENJA. Ako želiš da popiješ kafu i pripališ moraš da izađeš u baštu kafića, mada je i u nekim baštama to zabranjeno.

I ne bi ovo Švedi poštovali da ih jedna pripaljena cigareta ne košta kao Svetoga Petra kajgana, jer su zakoni koji regulišu konzumiranje duhana na javnom mjestu rigorozni.

Isti zkon će se tokom ove godine uvesti i u Bosni i Hercegovini.
Naime, u prijedlogu zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima, adresira se i reklamiranje i pakovanje duhanskih proizvoda, ali i pitanja vezana za e-cigarete i nargile

“U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe”, stoji u kratkom saopštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Za kršenje ili neprovedbu Zakona predviđene su novčane kazne u rasponu od 250 KM do 15.000 KM.

Podsjetimo kako je prednacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih prozvoda za pušenje predstavljen u oktobru 2016. godine.

Prednacrt je zasnovan na rezultatu rada multisektorske radne grupe, uz asistenciju i konsultiranje Svjetske banke, a projekat je finansijski podržala i Švajcarska.

Prema saznanjima BUKE potpuna zabrana pušenja bi mogla biti uspostavljeno do jeseni ove godine.

“Implementaciju zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, kao i drugih mjesta u kojima je pušenje zabranjeno. U tim prostorima moraju biti postavljene vizualne informacije koje se sastoje od grafičkog znaka zabrane pušenja i teksta koji glasi: ‘Zabranjeno pušenje’, kao i informacije o načinu prijavljivanja i sankcioniranju. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti da napusti prostor. Ukoliko osoba to ne ispoštuje, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dužan je kontaktirati nadležni organ.

“Kao izuzetak, pušenje je dozvoljeno za pacijente u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim i drugim ustanovama koje pružaju usluge socijalne njege mentalno oboljelim osobama, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone i ako medicinske i psihološke indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem”, piše između ostalog u saopštenju Vlade Federacije BiH.

BUKA/Mixer portal

 

Shortlink: