“Tupas mene” snimili spot za singl “Neću”: Pjesma protiv huškanja naroda! | Mixer portal

“Tupas mene” snimili spot za singl “Neću”: Pjesma protiv huškanja naroda!

 

Nakon singla „Revolucija (Pet do 12)“, koji je predstavljen publici na dan predizborne šutnje prošle godine, popularni banjalučki bend „Tupas mene“ obradovao je svoje fanove novom pjesmom „Neću“.

Novom pjesmom “obrušili” su se na predstavnike vjerskih zajednica.
“Pjesma pjeva iz konteksta Svevišnjeg, bio on Bog, Buda,  Alah. ”Neću” bi bio upravo njihov govor, njihovo upozorenje, njihov”apel” licima koji su im propovjednici, a koji njihovu riječ koriste zarad svog zadovoljstva i svoje guzice”, kaže nam Dragan Moconja, gitarista benda.

Tekst i muziku za singl “Neću” pisali su Dragan Moconja, Davor Tojčić, pjevač, te Vladimir Maksimčuk, koji svira ritam gitaru. Pjesma je snimljena u studiju Ninosalava Dobrijevića.

Njihov prethodni singl “Revolucija” naišao je na pohvale sa svih strana. Kako kaže Moconja, pjesma prvenstveno govori o mentalnoj revoluciji svih nas.

“Smatramo da se svi moramo srediti sa sobom i samo pogledati gdje živimo. Ne treba biti neki pretjeran pametnjaković da skontaš gdje si, samo otvori oči. Huškaju nas da se mrzimo. Pričaju nam priče, kako je onaj tamo loš, a on je zapravo isti kao ti, običan čovjek željan slobode, života, zabave…”

”Revolucija” je skrenula pažnju upravo na to.

“Ne budite telad nego otvorite oči”, kaže Moconja.

Tupas mene je prije svega RnR bend. Na pitanje o svojoj angažovanosti, gitarista benda odgovara.

“Angažovan je jaka riječ. Mi nismo angažovani nigdje. Mi pjevamo o tome šta trenutno osjećamo. Pjevamo o ljubavi, o životu, o trenutnim problemima…ne želimo da se bavimo politikom. To nas ne zanima. Sticaj okolnosti je takav da su prve dvije pjesme ovakve kakve su, jer je to trenutna problematika u našim, kao i u životima svih ostalih. To nam smeta i o tome pjevamo. RnR je način izražaja. Sljedeća pjesma će biti možda o ljubavi, možda o nekom događaju, šta znam.”

Moconja kaže kako mnogo sviraju.

“Sarajevo nam je jedna od omiljenih destinacija, to mogu reći u ime svih članova benda. Koliko sam skontao, ljudi su prepoznali poruku koju šaljemo, energiju koju nosimo i to im godi…što nam je jako drago. Kad smo zadnji put svirali u Sarajevu, publika je pjevala “Revoluciju”, …stvarno nam je bilo drago zbog toga…čak sam našao i video-snimak (sa telefona) našeg premijernog izvodjenja “Neću” u Sarajevu.

Dragan Moconja i dalje obećava dobru muziku iz radionice “Tupas mene”.

“Pjevaćemo o svemu što nas tišti, pjevaćemo o stvarima koje nas raduju, pjevaćemo o ljubavi, slavićemo muziku, jer za to živimo…naša muzika je trenutni izražaj našeg stanja. Prosta stvar”, kaže za kraj razgovora Dragan Moconja iz banjalučkog benda “Tupas mene.”

 

 

BUKA

 

 

Shortlink: