Mongolija: Pronađen munificiran budistički sveštenik u “dubokom transu” | Mixer portal

Mongolija: Pronađen munificiran budistički sveštenik u “dubokom transu”

Mumificirani sveštenik koji je nedavno pronađen u izvanredno očuvanom stanju u Mongoliji iznenadio je pronalazače, ali i cijeli svijet, jer budistički sveštenici tvrde da je on zapravo živ.

Budistički sveštenik je pronađen u „lotus pozi“, ali uprkos tome što su naučnici vjerovali da je mrtav, sveštenici kažu da je on samo u stanju dubokog meditativnog transa.

Trenutno su u toku detaljna forenzička istraživanja.

Za naučnike je još misterija kako je telo sveštenika tako dobro očuvano, a vjeruje se da je za to zaslužna hladna zima Mongolije, a ne “duboki trans”.

Dr Beri Kerzin, fizijatar tibetanskog duhovnog vođe dalaja-lame, objasnio je u razgovoru za ruski list da je sveštenik u veoma rijetkom meditativnom stanju poznatom kao „tukdam“.

„Ako onaj ko meditira ostane duže u tom stanju, on postaje Buda“, objašnjava dr Kerzin.

Sveštenik je otkriven kada ga je neimenovano lice ukralo ne bi li ga prodalo na crnom tržištu. Mongolska policija uhapsila je lopova, a mumificirani sveštenik predat je Nacionalnom centru za forenzička ispitivanja.

Identitet sveštenika još nije poznat, ali se veruje da je u pitanju učitelj budističkog lame Dašija-Doržova Itigilova, koji je takođe pronađen mumificiran.

Itigilov, porijeklom iz Burjatije, koja je u to vrijeme bila sastavni deo SSSR-a, svojim studentima kazao je 1927. godine da namerava da umre, a da oni njegovo tijelo otkopaju nakon 30 godina. Kada su to učinili, njegovi bivši studenti bili su zatečeno – učitelj je sjedio u „lotus pozi“ u kojoj je počeo sa meditacijom, da bi potom umro u istoj pozi.

Njegov grob otkopavan je više puta, poslednji put 2002. godine, a svakog puta ostaci tijela bili su savršeno sačuvani.

 

Mixer portal

Shortlink: