Nedoumice: Da li je Tramp dovoljno normalan da bude predsjednik? | Mixer portal

Nedoumice: Da li je Tramp dovoljno normalan da bude predsjednik?

Rezultat slika za tramp

 

Hilari Klinton je tvrdila da je Donald Tramp “temperamentno nepodoban” da bude predsednik SAD, a poslednjih meseci mnogi su došli do istog zaključka. Naravno, Klintonova je bila njegova politička protivnica, ali psiholozi sada smatraju da je bila na dobrom tragu.

Sve donedavno psiholozima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju s novinarima o svom otkriću, ali je sada to pravilo prekršeno i oni su progovorili o Trampovoj navodnoj bolesti.

Jedan od njih psihoterapeut Džon D. Gartner tvrdi da je Tramp “mentalno teško bolestan i teperamentno nesposoban da bude predsednik”.

On veruje da Tramp pokazuje znake “malignog narcizma”, koji se definiše kao mešavina narcizma, poremećaja antisocijalne ličnosti, agresivnosti i sadizma.

Narcizam je jedna od najčešćih dijagnoza koje psiholozi pripisuju Trampu.

“Narcizam pomračuje njegovu sposobnost da vidi stvarnost, pa kod takve osobe logični argumenti ne daju nikakav efekat”, kaže klinički psiholog dr Džuli Fatrel za “Njujork dejli njuz”.

“Tri miliona žena maršira? To njega ne dotiče. Savetnici ističu da takva politika nije dobra. Njega baš briga.”

U decembru je troje vodećih profesora psihijatrije pisalo Baraku Obami i izrazilo zabrinutost za Trampovu mentalnu stabilnost.

“On pokazuje simptome mentalne nestabilnosti uključujući impulsivnost, kompleks više vrednosti, hipersenzitivnost na svaki oblik kritike i deluje da ne može da razlikuje fantaziju od realnosti, zbog čega smatramo upitnim njegovu pogodnost za preuzimanje velikih odgovornosti u Beloj kući”, napisali su profesori Harvarda bivšem predsedniku tražeći od njega da od Trampa zahteva “potpunu medicinsku i neuropsihijatrijsku procenu”.

Međutim, neki stručnjaci za mentalno zdravlje smatraju da takve ocene psihijatara treba uzeti s rezervom, naročito ako svog “pacijenta” nikad nisu videli.

“Nije etično niti se može smatrati dobrom praksom da se neki pojedinac, kog niste ni sreli, komentariše na takav način. Važno je istaći i da postoji razlika između poremećaja ličnosti i mentalne bolesti”, kaže profesor psihijatrije Danijel Smit sa Univerziteta u Glazgovu.

BUKA MAGAZIN

 

Shortlink: