SVIJET FILMA: Deset najboljih ostvarenja genijalnog Vudija Alena | Mixer portal

SVIJET FILMA: Deset najboljih ostvarenja genijalnog Vudija Alena

Rezultat slika za vudi alen

 

Da li je “Eni Hol” najbolja romantična komedija svih vremena? Ili je “Menhten” mnogo romantičniji, zbog ljubavi između Vudija Alena i Njujorka? I može li Mia Farou da parira Dajan Kiton?

Najnoviji film Vudija Alena pod nazivom “Blue Jasmin” odlično je prihvaćen od strane kritike, sa posebnim pohvalama rezervisanim za Kejt Blanšet u glavnoj ulozi. Kako pišu svjetski mediji, Alen je ovim ostvarenjem dodatno utabao put do stare slave.

Kako bi još jednom iskoristio priliku i prelistao upravo te slavne Alenove dane, britanski Gardijan pitao je čitaoce iz cijelog sveta da glasaju za najbolje Alenove filmove. Evo deset ostvarenja sa najviše glasova, praćenih najzanimljivijim komentarima Gardijanovih saradnika.

10. Povampireni Majls (Sleeper)

“Alen je kompulsivni pisac geg-scena. U ovom filmu on priređuje omaž Dajan Kiton i ekipi sa beskonačno mnogo gegova. Film je pun izvanrednih ideja koje su već dugo urezane u naše pamćenje. Nema tu mnogo satire, ali ima mnogo smijeha.” (Alfi Hiself)

9. Ponoć u Parizu (Midnight in Paris)

Divan, maštovit scenario koji obiluje pametnim ‘insajderskim’ humorom, glumcima koji su hrabro gurnuti van svoje “sigurne zone”, savršen primjer kinematografije. I veoma zabavan.” (Frenk Ebšer)

8. Sećanja na zvezdanu prašinu (Stardust Memories)

“Film koji je kritika sasjekla poslije premijere svakako je jedan od filmova koji prikazuje Alena u najboljem svjetlu, na vrhuncu svog pseudo-evropskog rediteljskog perioda. ‘Sjećanja…’, baš kao i film ‘Celebrity’ mnogo godina kasnije, prikazuje Vudija Alena i njegovu ili fascinaciju običnih smrtnika poznatim ličnostima. Oh, i “taj” snimak Šarlote Rempling pred kraj filma… Genijalno.” (Tim)

7. Ljubav i smrt (Love and Death)

“Jedan od ranijih, zabavnih filmova Vudija Alena, sa magičnom Dajan Kiton u svom najboljem komičarskom dostignuću pokazuje koliko Alen može da se zabavlja sa Bergmanom i Dostojevskim. Prvih pet minuta filma spadaju u najsmješniji materijal koji je on ikada napisao, sa bezbroj rečenica za citiranje.” (Vilend Švejnbek)

6. Uzmi novac i beži (Take the Money and Run)

“Prvi put sam vidio film u Vijetnamu 1970. godine. Iako su vojnicima prikazivane filmske rolne bez tačnog reda, to nije bilo važno – ništa bolje od ratne situacije ne može da istakne apsurdnost takvih događaja. Odmah sam postao fan filma i kupio kasete sa Alenovim gegovima. Još uvek ih gledam i smijem se stalno, citirajući dijelove dijaloga.” (Džim Stjuart)

5. Brodvejski Deni Rouz (Broadway Danny Rose)

“Remek djelo – Alen i Mia Farou nikada nisu bili bolji u duetu. Scena u restoranu u kojoj se Vudi dvoumi da li da čeka kusur ili bježi od bande koja ga juri ostala je u mom sjećanju godinama.” (Rejmond Vilijams)

4. Hana i njene sestre (Hannah and Her Sisters)

“Ostavite li ‘Menhetn’ po strani, ovim filmom Alen je najbolje prikazao romantičnu stranu Njujorka. To je Njujork kakav se više ne vidi, onaj koji još uvijek čuva boemski šarm uključujući i bioskope u kojima zaista možete da gledate filmove braće Marks. Alenov trio komplikovanih sestri njegovi su najbolji ženski likovi, pune divnih mana zbog kojih ih ne osuđujemo oštro. A i za sebe je napisao najbolju ulogu u karijeri. To je takođe njegov posljednji film koji još uvek ima tragove gorčine, prepoznatljive u filmovima iz tog perioda.” (Kara Mening)

3. Zločini i prestupi (Crimes and Misdemeanours)

“Vudi odbacuje svoj potpis iskovan od adolescentskih navika, poznat iz njegovih ranijih filmova, i daje nam iskrenu priču o onim ljudima koji jednom rukom ubijaju druge, a drugom primaju nagrade i priznanja. Njegov scenario mogao bi biti primenjen na bilo kojeg Kisindžera, Niksona ili Obamu, kao i na stotine drugih moćnika koji su zaštićeni i ne odgovaraju za svoja zlodela. Istinsko remek delo. Ostali Alenovi filmovi teško da mogu da se porede sa ovim.” (Kit Harison)

2. Eni Hol (Annie Hall)

“’Eni Hol’ pogađa savršen balans između anarhije njegovih ranijih filmova i introspekcije koja vlada njegovim filmovima iz osamdesetih, sa ozbiljnim temama i dobrim humorom. Scena sa Kristoferom Vokenom sa titlovanim komentarima onoga što on/ona zaista misle, Alenova anketa sa slučajnim prolaznicima o njihovom seksualnom životu… Hemija između dvoje glavnih junaka nikada nije bila bolja, kao ni Alenova gluma, osim možda u ‘Menhetnu’. Ali ‘Eni Hol’ nadmašuje ‘Menhetn’ zbog Dajan Kiton, najbolje glumice sa kojom je Alen sarađivao, u svojoj najboljoj ulozi. Ona je njegova najbolje realizovana junakinja. U žanru romantičnih komedija ne postoji bolji film niti postoje bolji glavni junaci.” (Nil Kokburn).

1. Menhent (Manhattan)

“Od njegovih brojnih filmova, ‘Menhetn’ se izdvaja kao djelo koje je uspjelo u obje stvari, da se predstavi kao ljubavno pismo jednom od najznačajnijih gradova svijeta, ali i da bude iskreni autoportret umjetnika. Moguće je gledati film i kao laku humorističnu tragediju i kao mračnu, tragičnu farsu. I uz sve to je, više nego bilo koji Alenov film, uspio da dočara Alenovo iskreno mišljenje o sebi.” (Kristofer Šelper)

 

Mixer portal

Shortlink: