U Republici Srpskoj puši oko 30 odsto stanovništva | Mixer portal

U Republici Srpskoj puši oko 30 odsto stanovništva

Rezultat slika za pušenje
Nacionalni koordinator za kontrolu duvana doktor Darko Marković tvrdi da u Republici Srpskoj puši oko 30 odsto stanovništva.

Među pušačima je više muškaraca nego žena, iako je trend da taj broj bude izjednačen.

Marković je dodao da je među školarcima do 15 godina 7,6 odsto pušača.

On je istakao da je primjetan trend smanjenja broja pušača, jer je za deset godina taj broj opao za oko 12 odsto.

Kao najefikasniji “lijek” za borbu protiv pušenja Marković navodi povećanje cijena cigareta, jer u nekim zemljama, poput Australije, gdje je cijena kutije cigareta 15 dolara, ima manje od 20 odsto pušača, dok je taj procenat veći od 50 u zemljama sa jeftinim cigaretama.

On je upozorio da kod pušača nema nijedne ćelije organizma koja nije zahvaćena pušenjem, jer prilikom konzumacije jedne cigarete dođe do 4.500 hemijskih spojeva koji su štetni po zdravlje.

“Pušenje prvo napada gornji, pa donji respiratorni sistem, zatim kardiovaskularni sitem, kod trudnica izaziva prijevremene porođaje, a češće spontane pobačaje, ili se rađaju djeca koja su manja za deset odsto u odnosu na djecu čije majke nisu pušači. Djeca čije su majke u trudnoći pušile češće dobijaju upalu srednjeg uha, kožnih oboljenja, alergija, respiratornog oboljenja”, naglasio je Marković.

On je dodao da je pušenje u 78 odsto slučajeva uzročnih karcinoma pluća.

“Nažalost, pušači prestaju sa pušenjem onda kada dobiju ozbiljne zdravstvene probleme. Pušenje je bolest zavisnosti i izaziva iste simptome kao droga. Nikotin izaziva isti efekat na mozak kao i heroin”, rekao je Marković.

Uoči obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, on je najavio da će ove godine biti prezentovan akcioni plan i nacionalna strategija, dokumenti kojima se definiše planska borba protiv pušenja.

Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv pušenja želi se ukazati na opasnosti i posljedice pušenja duvana i duvanskih proizvoda.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Srni je rečeno da se mjere kontrole duvana i duvanskih proizvoda u Srpskoj odnose na ograničavanje upotrebe i smanjenje dostupnosti duvana i duvanskih proizvoda i definisane su zakonima iz oblasti kontrole duvana i duvanskih proizvoda.

“Politike i programi kontrole duvana i duvanskih proizvoda koji se odnose na povećanje svih vrsta poreza na duvan i duvanske proizvode, obavezna upozorenja na pakovanjima, sveobuhvatna zabrana marketinga duvanske industrije, programi odvikavanja od pušenja i druge mjere, predstavljaju dokazane i dugoročno isplative mjere”, navode u Ministarstvu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu svake godine od posljedica pušenja umre oko šest miliona ljudi, od čega 80 odsto u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama.

Mixer portal

Shortlink: