ČEMER I BIJEDA: Svi čekaju da im neko drugi diže revoluciju, zato će se dići – al’ đedu u Lamincima! | Mixer portal

ČEMER I BIJEDA: Svi čekaju da im neko drugi diže revoluciju, zato će se dići – al’ đedu u Lamincima!

Rezultat slika za revolucija

Poslovica ‘ko radi ne boji se gladi’ možda i vrijedi u državama Zapadne Evrope. Tamo ko radi ne da se ne boji gladi, već osim, vekne hljeba i litar jogurta pošteno radeći može da obezbjedi čak i krov nad glavom, automobil, kvalitetno obrazovanje, ljetovanja i zimovanja, kojekakvu bijelu tehniku i slično…

U čemernoj Bosni i Hercegovini, pak, ljudi su navikli na neke druge društvenoprihvaćene poslovice, pa žive u neskladu sa gorepomenutom parolom. Ona ovdje ne da ne važi, nego je smiješna i besmislena.

Ovdje čovjek što više radi manje jede i teže živi. Posao mu ne dođe nešto u čemu uživa, jer slabo ko da radi u struci, sve je potegni povuci a poslodavca da bi natjerao da isplati dnevnicu moraš da moljakaš dva, tri mjeseca i pitanje je da li ćeš i nakon pola godine prekuhavanja u gazdinom loncu moći da izvučeš zarađenu crkavicu. Na kraju, ako u međuvremenu ne krepaš, kada dobiješ platu sve i marku moraš da istreseš za struju, vodu, smeće i kojekakve državne namete i dažbine, tako da ti najmanje novaca ostane za hljeb nasušni.

Radio ili ne radio isto ti se u nas za onu stvar ‘vaća – ostaćeš i go i bos, gladan i žedan! Ako si glup ko noć pa se daš u kojekakvo studiranje samo ćeš zalud godine da protračiš jer možeš da budeš i student zadenjih deset generacija, to ti neće biti garancija da ćeš biti uposlen u kakav valjan posao. Na stotine je magistara koji prodaju luk i krompir na tržnici, to više nije nikakvo poniženje došlo je vrijeme daj šta daš.

Da bi postao radno lice moraš da daš ili novac ili dupe, a srećkovićem se naziva svako ko dobije šansu da nosa tacnu u nekoj od na hiljade otvorenih birtija.

Mi smo valjda jedina zemlja gdje doktor nauka može da bude na listi čekanja na birou za zapošljavanje. Da bi bio asistent na fakultetu ne treba ti ni znanje, ni obrazovanje, što ti je slabija dikcija i što imaš tuplji pogled to su ti šanse da asistiraš veće. Još ako si kakva dobra plavuša ili rasna crnka, univerzitetska karijera ti je čvrsta da čvršća ne može biti!

Ono što se u normaolnim zemljama zove korupcija kod nas se naziva snalažljivost. U BiH snalažljivost je toliko bitna i korisna, da dobro organozovani lopuža, ako je snalažljiv, može da dogura čak i do načelnika policije. Kasnije se pitamo zašto nam najorganizovaniji kriminal utočište ima u organima unutrašnjih poslova. Umjesto da spriječava kriminal domaća policija ga podstiče, gangsteri, makroi, dileri drogom i provalnici svi od reda su na policijskoj platnoj listi. Snašli se ljudi, važno je nešto da se radi pa makar bilo i nepošteno.

Pobuna se naravno neće desiti ni za hiljadu godina i možemo se nadati samo tome da nam ovakva država što prije krepa zajedno sa svojim narodom.

Nastavak teksta u sljedećem broju…

 

PIŠE: Ernest Bučinski

Shortlink: