Potpredsjednik RS-a Jerković bi da Posavina bude dio trećeg entiteta | Mixer portal

Potpredsjednik RS-a Jerković bi da Posavina bude dio trećeg entiteta

josip-jerkovic

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, koji je protekloga vikenda učestvovao u radu Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, u intervjuu za bh. izdanje Večernjega lista kazao je kako se nada da bi se nakon unutrašnjeg preuređenje BiH, u okviru hrvatske federalne jedinice mogao naći veći dio Posavine i dijelovi Republike Srpske.

“Nadam se kako ćemo mi, s jednim novim, federalnim uređenjem BiH, što zagovara naša stranka, Hrvatski narodni sabor, a ja sam to zagovarao i ranije, Hrvati morati naći svoj kutak u ovoj našoj BiH. Svima je jasno kako ovakva zemlja bez reorganizacije nema izgleda, a posebno je važno reći da je za Hrvate to najvažnije, jer bi u tome slučaju hrvatska federalna jedinica mogla snažnije pomoći sunarodnjacima koji se ne bi nalazili u okviru te federalne jedinice”, kazao je Jerković.

Današnji položaj Hrvata u Republici Srpskoj Jerković ocjenjuje kao puko preživljavanje.

“Ja postavljam pitanje gdje se mi danas nalazimo i u kakvom smo položaju. Mi u RS smo danas izvan FBiH gdje živi najveći broj sunarodnjaka. Živimo u drugom entitetu, živimo na vrlo različit način od onoga što imamo u Federaciji BiH, a ja se nadam da će jedan veći dio Posavine i Republike Srpske biti uključen u novu federalnu jedinicu i da će ostati manji broj ljudi izvan te federalne jedinice”, kazao je potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

ATV

 

 

Shortlink: