Patrijarh Irinej u posjeti Dodiku | Mixer portal

Patrijarh Irinej u posjeti Dodiku

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ugostio je u Palati Republike u Banjaluci njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja i arhijereje Srpske pravoslavne crkve.
Sa srpskim patrijarhom kod predsjednika Srpske su episkopi banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Atanasije, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U gostima kod predsjednika su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i princ Aleksandar Karađorđević.

Prethodno je patrijarh srpski Irinej služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

 

Patrijarh srpski Irinej rekao je da su tri razloga njegovog današnjeg boravka u Banjaluci – treći dan Božića, praznik Svetog Stefana, ali i 25 godina postojanja Republike Srpske.

 
Patrijarh Irinej istakao je u obraćanju prisutnima nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci da treba da nestanu sva neprijateljstva i da se učini sve da zavladaju mir, sloga i ljubav.

“Veliki je ovo dan za sve nas, ali i za one naše koji nas gledaju sa visine i svi oni se raduju kada vide da njihovo potomstvo nije zaboravilo put apostola i svetomučenika”, naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh je danas u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom trećeg dana Božića, koji je posvećen Svetom arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu.

Sasluživali su episkopi banjalučki Jefrem, zvorničko-tuzlanski Hrizostom, zahumsko-hercegovači i primorski Grigorije, petrovačko-bihaćki Atanasije, te sveštenici i đakoni Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Banjalučki Jefrem naveo je da u vrijeme proslave Božića, kada je sve ispunjeno prazničnom svetošću, radost udvostručena zbog prisustva patrijarha srpskog koji među vjerujući narod donosi blagoslov i upustvo kako opstati u ova teška vremena.

Prije liturgije bio je organizovan doček patrijarha.

Liturgiji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, njihova kraljevska visočanstva princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Među brojnim građanima, na liturgiji su bili i predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, NDP-a Dragan Čavić i Stranke Napredna Srpska Adam Šukalo.

 

 

Mixer portal

Shortlink: