NASA: Leteći objekat širok kilometar ide prema Zemlji | Mixer portal

NASA: Leteći objekat širok kilometar ide prema Zemlji

Rezultat slika za meteor

 

Pored planete Zemlje će narednog mjeseca proletjeti neobično i tamno nebesko tijelo, a njegove karakteristike su toliko čudne da čak ni najveći NASA stručnjaci ne znaju o čemu je riječ.
Objekat, koji je nazvan “2016 VF9”, uočen je u novembru prošle godine.

Naučnici vjeruju da je širok kilometar, a najbliže Zemlji, na udaljenosti od 51 milion kilometara, biće 25. februara.

Objekat se trenutno približava orbiti Jupitera, a prije nego što se okrene oko Zemlje i vrati u spoljni dio Sunčevog sistema proći će ispod Asteroidnog pojasa i Marsa.

“Ne znamo da li je taj objekt možda nekada bio kometa, ali znamo da je `granica` između kometa i asteroida vrlo nejasna.

Možda je vremenom izgubio svoje prave karakteristike koje se sada možda nalaze ispod njegove površine”, navodi DŽejms Bauer, zamjenik direktora NASA Laboratorije za raketnu propulziju.

Kako se navodi, misteriozni objekat je taman i nema refleksiju, što je odlika komete, ali nema ni karakterističnu prašinu niti gasovit rep koji karakteriše komete.

“Riječ je o vrlo tamnom objektu”, navodi naučnik DŽozef Masiero.

“Možemo ga uporediti sa novim slojem asfalta na cesti. To bi izgledalo tamno poput uglja”, pojašnjava on.

NASA tvrdi da, uprkos tome što se još ne zna o čemu je tačno riječ, nema nikakve opasnosti za Zemlju.

Prošle jeseni na konferenciju Američke geofizičke unije u San Francisku, naučnici su upozorili da su ljudi potpuno nespremni za iznenadni udar asteroida.

“Najveći problem je to što ne znamo mnogo o tome šta možemo uraditi da bismo spriječili udar komete u Zemlju”, rekao je dr DŽozef Nat iz NASA centra “Godar”.

On je tada pojasnio da su velike i potencijalno opasne komete i asteroidi vrlo rijetka pojava.

“One mogu da udare u zemlju svakih 50 do 60 miliona godina, a, s obzirom na to da je kometa koja je izazvala izumiranje dinosaurusa udarila prije 65 miliona godina, možda smo malo i probili taj rok”, upozorio je Nat.

Naučnici napominju da su se posljednja dva bliska susreta komete i Zemlje dogodila 1996. i 2014. godine.

Posljednja kometa je otkrivena samo 22 mjeseca prije prolaska pored Zemlje, a da se kretala drugačijom putanjom, bilo bi prekasno za lansiranje misije za njeno skretanje, tvrde naučnici.

 

 

Mixer portal

Shortlink: