FOTO: 8 najspektakularnijih knjižara na svijetu | Mixer portal

FOTO: 8 najspektakularnijih knjižara na svijetu

Adelaide City Library, Australia
 
Prve su se knjižare javile s pojavom pismenosti. Ostatci najstarijih knjižnica otkriveni su arheološkim istraživanjima u sumerskome gradu Nipuru (oko 3000. prije Krista).

Humanizam i renesansa donijeli su procvat knjižnica na Zapadu. Uz mnogobrojne privatne osnivale su se prve javne knjižnice, a posljednjih se deteljeća pazi ne samo na sadržajnu građu, već i na arhitekturu zgrada u kojima se vrijedni zapisi čuvaju. S tim na umu donosimo vam pregled osam najspektakularnijih knjižnica na svijetu!

Nacionalna knjižara Kine, Peking

Ova knjižnica sadrži više od 31 milijun predmeta uključujući knjige, kinesku literaturu i povijesne dokumente. Ova knjižnica ujedno je i najveća u Aziji te jedna od najvećih u cijelome svijetu – mogli bismo je proučavati danima i još uvijek ne bismo otkrili baš sve što nudi.

National Library of China, Beijing

National Library of China, Beijing

 

Beinecke knjižara svezaka i rijetkih knjiga, Connecticut

Iako je ova knjižnica svezaka trenutačno zatvorena zbog sveobuhvatne renovacije, ako se nađete u tom dijelu grada moći ćete ju posjetiti već u rujnu ove godine i provjeriti zbog čega je dospjela na ovaj popis. Mramorna vanjština štiti vrijedne materijale od izravnog izlaganja sunčevom svjetlu, a stakleni spremnici koji čuvaju najvrjednije knjige nude klimatizacijsku zaštitu, ali i onu protiv nestašnih prstiju znatiželjnih posjetitelja.

Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Connecticut

Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Connecticut

 

Gradska knjižara u Stuttgartu, Njemačka

Ovo je zaista jedna od najvećih knjižnica koju odlikuje i neobična konstrukcija: prva četiri kata knjižnice standardnog su oblika zgrade, no gornjih pet katova tvore piramidu sa staklenim vrhom. Iznutra je jednako predivno dizajnirana, a plave fotelje koje se nalaze posvuda izgledaju kao savršeno mjesto za relaksaciju uz dobru knjigu u rukama.

Stuttgart City Library, Germany

Stuttgart City Library, Germany

 

 

Rand Club čitaonica, Johannesburg

Iako je ova knjižnica rezervirana isključivo za članove Rand kluba, sadrži više od 10 tisuća knjiga, časopisa, novina i nezamjenjivih artefakata. Da se barem možemo neprimjetno uvući unutra i pročitati neke od njezinih dragulja!

The Royal Portuguese Reading Room, Brazil

The Royal Portuguese Reading Room, Brazil

 

Gradska knjižara u gradu Adelaide, Australija

Ova knjižnica dom je desecima tisuća knjiga, ali i izvrsnoj arhitekturi: strop je staklena kupola kroz koju prirodno svjetlo dopire u svaki kutak knjižnice i posjetiteljima pruža dašak vanjskog svijeta bez da zapravo moraju izići vani.

Rand Club Reading Room, Johannesburg

Rand Club Reading Room, Johannesburg

 

The Royal Portuguese čitaonica, Brazil

Ova južnoafrička knjižnica dovršena je 1887. godine i sadrži više portugalskih djela nego u bilo kojem drugom kutku svijeta izvan Portugala. Riječ je o zaista prekrasnoj zgradi s nekim iznimno rijetkim radovima poput raskošnog lustera ili željeznog stropa.

Adelaide City Library, Australia

Adelaide City Library, Australia

 

National Art Library, London

Ako volite umjetnost, onda će vas oduševiti National Art Library u Kensingtonu. U svojoj kolekciji imaju razna djela o svim oblicima umjetnosti, od likovne preko tekstilne umjetnosti i drvenarije do skulptura. U njoj se nalazi i regularna literatura, ali neke od knjiga same u po sebi umjetnička djela i nisu dostupna za pregledavanje i čitanje.

National Art Library, London

National Art Library, London

 

Knjižara Trinity sveučilišta, Dublin

Knjižnica irskog sveučilišta Trinity sadrži najveću kolekciju znanstvene literature u toj zemlji, ali je i najveći arhiv pravnih dokumenata u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. Godišnje primi preko 100 tisuća novih radova, što bi vas doživotno zaokupilo u slučaju da se odvažite na proučavanje svakog od pristiglih dokumenata.

Trinity College, Dublin

Trinity College, Dublin

Iako postoji na stotine vrijednih i važnih knjižnica diljem svijeta, ovaj vam popis može poslužiti kao odlična polazna točka za planiranje idućeg putovanja. Štoviše, ako odlučiti posjetiti svaku knjižnicu s ovog popisa, posjetit ćete (gotovo) sve kontinente.

Koja je najljepša knjižnica koju ste vi posjetili? Otkrijte nam svoje favorite u komentarima!

Za kreiranje sadržaja na Arteist.hr-u potrebno je nekoliko stotina sati mjesečno kako bi se teme istražile i kvalitetno napisale, a stranica redovito održavala. Ako u Arteistu pronalazite užitak i u njemu prepoznajete vrijednost, podržite nas u obliku donacije po vašem izboru.

 

 

20minuta.hr

Shortlink: