Zemlja je imala dva mjeseca?! | Mixer portal

Zemlja je imala dva mjeseca?!

Mjesec

Praiskonski sudar dva meseca koji su nekad kružili po orbiti oko Zemlje objašnjava zašto Mesec koji sad kruži oko nas nije savršeno simetričan, te zašto mu je nama skriveni deo površine stenovitiji i brdovitiji nego površina koja gleda na nasu planetu.

U časopisu Nature naucnici  su objavili studiju u kojoj tvrde da je Zemlja nekada imala još jedan manji mesec, oko jedne tridesetine mase koju ima sadašnji, te da su oba satelita kružila oko Zemlje prije više od četiri milijarde godina.

Gde je nestao drugi? S vremenom su, udaljavajući se od Zemlje, došli pod veći uticaja gravitacione sile Sunca, te je stabilnost orbite ova dva satelita bila ugrožena. Našli su se na putanji koja je završila sudarom, kaže Erik Asphaug, planetarni naucnik na Sveučilištu Kalifornija u Santa Cruzu.

Nakon nekih 100 milijuna godina “suživota”, manji i veći mjesec su u sudaru postali jedinstveni satelit, kaže Asphaug.

Sve se to dogodilo na 128.000 kilometara od Zemlje, što je oko trećine današnjeg razmaka između Zemlje i Mjeseca koji iznosi nekih 402.000 kilometara (ovisno o položaju, razmak može biti manji ili veći).

Ovo spajanje dvaju satelita objašnjava vidnu razliku između strane mjeseca na kojoj prevladavaju stijene i planinski lanci, te uglađenije površine s dolinama koja je vidljiva sa Zemlje, zaključili su znanstvenici. Zanimljivo i da je mjesečeva kora 48 kilometara deblja na strani koja se ne vidi sa Zemlje. Mjesečeva kora je i različite strukture, nama okrenuta strana bogatija je kalijem, rijetkim elementima i fosforom.

Naucnici svoju teoriju temelje na opste  prihvaćenom modelu ‘gigantskog udara’ po kojem su se Zemlja i oko 10 planeta veličine Marsa sudarili, a od krhotina je nastao Mesec. Nova studija pokazuje da je tokom ovog procesa stvoren i manji mesec koji se naknadno sudario s većim.

 

 

misteria.info

Shortlink: