Ovisnost: Od cigareta se mijenja mozak | Mixer portal

Ovisnost: Od cigareta se mijenja mozak

cigarete

 

Da je pušenje loše za zdravlje poznato je još odavno, ali sada naučnici trde da ono negativno utiče i na pamćenje.

Dosad je utvrđeno da duvan uništava pluća, srce i ten i podstiče razvoj pojedinih vrsta kancera i kardiovaskularnih patologija. Izgleda, međutim, da ozbiljno napada i mozak, pre svega tako što oštećuje pamćenje.

Istraživači Univerziteta u Edinburgu ustanovili su da postiji direktna veza između pušenja i promena u mozgu.

Tokom starenja dolazi do postepene erozije spoljnih slojeva mozga, proces koji se znatno ubrzava pod dejstvom duvana. Pogođene zone nalaze se u predelu moždanog korteksa koji je zadužen za pamćenje, pažnju i koncetraciju.

Ovi nalazi, koji se temelje na osnovu skeniranja mozga 500 osoba prosečne starosti 75 godina, mogli bi da potvrde teoriju po kojoj pušenje podstiče degenerativne procese u mozgu.

Naime, mozak pušača je bio daleko „tanji“ od mozga nepušača, ali i od osoba koje su ostavile pušenje.

Rezultati studije, objavljene u časopisu Molecular Psychiatry Journal, ukazuju, takođe, daodustajanje od pušenja ima neposredne pozitivne posledice po mozak. Proces ozdravljenja moždanog tkiva vidljiv je samo nekoliko sedmica nakon prestanka pušenja, napominju lekari.

Oni podsećaju da ova loša navika povećava rizike od demencije, ali ističu da se proces lako može obrnuti – dovoljno je reći ne duvanu.

 

opustise.rs

Shortlink: