SKOPLJE: U sinoćnjim protestima više od 20 povrijeđenih | Mixer portal

SKOPLJE: U sinoćnjim protestima više od 20 povrijeđenih

Protesti u Skoplju: Više od 20 povrijeđenih

Više od 20 osoba povrijeđeno je u sinoćnjim sukobima policije i demonstranata ispred sjedišta makedonske Vlade u Skoplju.

Portparol makedonske policije Ivo Koteski rekao je da je povrijeđeno desetak policajaca, od kojih jedan teže.

“Policija je sinoć bila predmet do sada neviđenog brutalnog napada. Policajac sa ozbiljnim povredama bio je napadnut šipkama i pločama. Demolirano je nekoliko automobila i državna imovina pored zgrade Vlade”, rekao je Koteski.

Iz policije navode da su demonstranti demolirali policijske automobile i palili kontejnere, te da je privedeno nekoliko lica.

Antivladini protesti u Skoplju počeli su nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objelodanio da je Martina Neškovskog /22/ prije skoro četiri godine ubio policajac na dužnosti tokom proslave izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE.

Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da bi rastjerala demonstrante ispred zgrade Vlade Makedonije.

Uzvikujući “ubice, ubice” i tražeći ostavku premijera Nikole Gruevskog demonstranti su bacali kamenice i polomili prozore na zgradi Vlade, polupali nekoliko policijskih vozila i zapalili nekoliko kontejnera.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska odbacila je optužbe da je vlada prikrivala ubistvo Neškovskog i optužila Zaeva da zloupotrebljava njegovu srmt u političke svrhe.

Tenzije su se smirile sinoć oko 23.00 časa, a u centru Skoplja i dalje ima policije.

 

 

agencije

Shortlink: