Banjalučkim ulicama: Protestna Prvomajska šetnja | Mixer portal

Banjalučkim ulicama: Protestna Prvomajska šetnja

IMG_20150502_101751

Počeo maj mjesec. Desetinama godina mnogi  tvrde da je ovo najljepši mjesec na banjalučkim ulicama; probudi se priroda, zazelene aleje, sunce grije jače nego što grije u aprilu, budi se i Vrbas, „mjerkaju“ ga vrbaslije  polagano pripremajući  vrbaske dajak čamce, i sve lagano miriši na to da ljeto nije tako daleko kao što je izgledalo u martu.

___________________

Piše: Mišo VIDOVIĆ
___________________

Dodje i prodje i Medjunaroidni praznik rada – 1.maj. Prema dosadašnjim „opservacijama“ (ovaj tekst nastaje u večerjim satima 2.maja), Banjalučanima ni ove godine kriza nije bila prepreka  da  raspale roštilje, ohlade pivu,neki da okrenu i janje.

 

IMG_20150502_102119

 

U tome prednjačili   omladinke i omladinci pa prema medijskim izvještajima, „na poznatim banjalučkim izletištima uglavnom mladji Banjalučani“, dok su izgleda  oni stariji, preostali  relikti radničke klase i  umrlog srednjeg staleža,“pretvoreni“ u  zaposlenike, namještenike i sva nešto drugo,pomalo pijuckali i mezili(koliko se moglo) i možda potiho pjevušili „dan živi, živ rad“. Trošili su tako poslednje uspomene na vrijeme kada nisu brinuli za  redovnu isplatu ličnog dohotka, niti da li će im neko „ukrasti“ one poznate tri osmice, ili im uskratiti pravo na regres, topli obrok, rad na (ne)odredjeno vrijeme i sl…

 

IMG_20150502_100736

 

Ipak, bilo je mnogo razloga što je i ove godine prilično veća grupa   (ne)zaposlenih gradjana preskočila „prvomajski uranak“. U vremenu, prostoru , pa i svemiru gdje se broj nezaposlenih svakodnevno povećava, a vlast godinama uredno prosipa foluške  o tzv.“privrednim reformama“,  gladan sitom  ne vjeruje, paradoksalno je obilježavati Praznik rada! Stoga velikoj grupi gradjana koji  platnu listu nisu vidjeli godinama, a na tekućem računu imaju tek  toliko da ga banka ne ugasi, po svemu sudeći jedini  „prvomajski problem“ bio  da svom potomstvu odnekud iskopaju koju marku da se utale sa rajom  za roštilj i pivu!!! I dok su juniori „sretni i zadovoljni“, odjurili , možda ih je Prvi maj asocirao na vrijeme „kada nisu  brinuli  za svoja radnička prava“.

 

IMG_20150502_110943

 

Ovogodišnjeg Prvog maja bilo je i njih koji su protestno šetali banjalučkim ulicama ukazujući na „konstantno o kršenje radničkih prava i loš položaj zaposlenih“. Upozoravali „da neće prihvatiti novi zakon o radu“ i da će „ako treba i više od 120.000 radnika reći odlučno ne daljnjem urušavanju njihovih prava“. Šetali, nosili transparetnte, galamili, „radile“ su zviždaljke, na očigled manjeg broja slučajnih  šetača i većeg broja penzionera izmamljenih  prvomajskim suncem, dok su novinari, snimatelji, fotoreporteri, pa i policajci , sa distance pratili kolonu sve do parka „Mladen Stojanović“.

 

IMG_20150502_110859

 

I na kraju, opet svako na svoju stranu novinari, snimatelji, fotorepotreri da u redakcijama  „istresu“ kako su „i ove godine Prvi maj , Medjunarodni  praznik rada prazovali uglavnom mladi uz roštilj, pivo i gitaru na tradicionalnim izletištima, dok su s druge strane , u protestnoj  šetnji sindikalne organizacije još  jednom ukazali na težak ekonomsko-socijalni položaj u kome se nalaze zaposleni, te jasno i glasno protiveći se najavljenim reformama u radnom zakonodavstvu“. Dovidjenja do sljedećeg Prvog maja!!!

 

IMG_20150502_112541

 

IMG_20150502_112600

 

Fotografije: Mišo Vidović

Shortlink: