BANJA LUKA: Stanari koji su kupili stanove na zemlji pod hipotekom strahuju od deležacije | Mixer portal

BANJA LUKA: Stanari koji su kupili stanove na zemlji pod hipotekom strahuju od deležacije

zgrada

Stanari koji su kupili stanove u zgradi u Ulici palih boraca broj 55, u banjalučkom naselju Ada, strahuju da će se naći na ulici jer je zemljište, na kojem je objekat podignut, prije izgradnje stavljeno pod hipoteku, a pod hipoteku je kasnije, kada su se uselili, stavljena i zgrada.

To su riječi Vitomira Petričevića, predsjednika Zajednice etažnih vlasnika, koji ističe da se uglavnom radi o porodicama teškog materijalnog statusa, te da mnogi stanari uopšte ne rade, a mnogo su novca potrošili kako bi imali vlastiti krov nad glavom.

Petričević pojašnjava da je podizanje zgrade počelo 2009, a useljavanje dvije godine kasnije, s tim što je, navodi, izgradnja izvršena na zemljištu čiji su tadašnji vlasnici dobili četiri stana u ovom stambenom objektu.

“Investitor radova, preduzeće ‘MM Home’ iz Banjaluke, je plac gdje je naša zgrada te još jedan plac u Rosuljama dao pod hipoteku jer je ta firma u Komercijalnoj banci podizala kredit. Poslije toga to preduzeće je, bez saglasnosti stanara, izvršilo reprogram tog kredita, a kao novu hipoteku stavilo je zgradu u kojoj smo kupili stanove”, rekao je Petričević.

Stanare u zgradi, kako on ističe, šokiralo je kada im je stiglo obavještenje iz Komercijalne banke, a u kojem stoji da investitor prema banci ne izmiruje obaveze.

Za sporne hipoteke, kako navodi Petričević, od ukupno 18 stanova koliko ih je u zgradi znala su tek četiri stanara, a preostali su saznali po prijemu obavještenja iz banke.

“Tražimo da se naš problem riješi jer su ljudi platili stanove, a sada ne znaju šta će dalje”, rekao je Petričević.

Naša ekipa je, takođe, razgovarala sa još jednom stanarkom u ovoj zgradi, čije je ime poznato redakciji “Nezavisnih”, a koja navodi da je u šoku. Stan je, ističe, kupila od čovjeka koji ga je prethodno kupio od investitora, ali ni slutila nije šta će uslijediti.

“U mom slučaju kriv je onaj ko je prije mene kupio ovaj stan. Meni niko riječi nije rekao da je ta zemlja pod hipotekom. A oni stanari, koji su kupili stanove dok su bili u izgradnji, znali su da je zemljište pod hipotekom. Ja koja sam naknadno kupila stan nisam za to znala, niti da je u međuvremenu i zgrada otišla pod hipoteku”, navodi ona.

S druge strane, Mladen Stanić, zastupnik preduzeća “MM Home”, priznaje da zemljište jeste pod hipotekom, ali se to, kako kaže, ne odnosi i na zgradu. Navodi da tenzije ne treba dizati.

“Mi smo išli kod notara i on je upozoravao sve ijednog stanara da tu, kad je riječ o placu, ima hipoteka od milion maraka. Dakle, govorimo o stanarima koji su kupili od mene stan, ne govorimo o preprodaji”, kaže on.

Kako je dodao, u međuvremenu, kada je iznos kredita smanjen na 400.000 maraka, došlo je do smanjene prodaje nekretnina, a samim tim je i preduzeće “MM Home” naišlo na probleme u vezi s isplatom kredita.

“Banci smo tada tražili reprogram kredita, da nam se smanji rata ili da nam se odobri grejs period”, navodi Stanić, te dodaje da sa bankom nisu mogli postići dogovor, već je uslijedio niz komplikacija.

On ponavlja da objekat nije pod hipotekom, te da stanarima zgradu niko ne može uzeti.

Iz Komercijalne banke potvrđuju da “MM Home” jeste njihov klijent.

“Ali, u vezi s poslovnim odnosom između banke i klijenta, u skladu sa našom poslovnom politikom, nismo u mogućnosti sredstvima informisanja dostavljati podatke, to jest odgovoriti na postavljena pitanja, koja predstavljaju poslovnu tajnu između banke i konkretnog klijenta”, naveli su iz Komercijalne banke.

 

Nezavisne.com/d.sladojevic

Shortlink: