Percepcija bh. političara: Konstitutivan, debeo, bogat i zadovoljan, a drugi nek se j-bu! | Mixer portal

Percepcija bh. političara: Konstitutivan, debeo, bogat i zadovoljan, a drugi nek se j-bu!

Pero Ždero

Konstitutivan je riječ koja ima značenje određen, utvrđen, osnovni, bitan, objektivno važeći. Dakle, jasno je kao dan kada se za neki narod kaže da je konstitutivan da se misli i da je jako, jako, jako bitan.

U državi Bosni i Hercegovini postoje TRI konstitutivna naroda, Srbi, Hrvati i Bošnjaci i konstitutivni su na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Ovdje postoje dva entiteta, u jednom su većinski Srbi, a u djelu drugog entiteta su većinski narod Bošnjaci dok su u istočnoj Hercegovini koji pripada tom entitetu većisnki narod Hrvati. Ipak, to što je u nekom dijelu BiH većinski neki od ova tri naroda ne znači i da je konstitutivniji. U Republici Srpskoj, iako entitet ima ovaj prefiks SRPSKA, Bošnjaci imaju jednaka prava kao i Srbi, isto tako je i sa Hrvatima. Da su konstitutivna sva tri naroda najbolje dokazuje činjenica da se za isbor predsjednika RS mogu kandidovati i Bošnjaci i Hrvati, a ako ne osvoje glasove da postanu predsjednici ovi kandidati automatski postaju potpredsjednici.

Biti konstitutivan dato je trima narodima bosanskohercegovačkim, kako se ne bi niti jedan od njih osjećao manje vrijednim, to jest da ne bi imao kolektivan osjećaj manje vrijednosti. Kontradiktorno je što državne funkcije mogu između sebe da dijele samo konstitutivni, te građanin BiH može da ima milion državljanstava ove države, ali ako nije iz reda konstitutivnih nema pravo, recimo, da se kandiduje za predsjednika RS, dakle ne može da postane čak ni potpredsjednik entiteta. Tako je i u onom drugom entitetu. Dakle, BiH nije građanska država. Zbog uplitanja vjerskih vođa u politička zbivanja BiH čak nije ni sekularna država. U ovoj državi se vjerske vođe kandiduju čak i za članove predsjedništva, daju političke savjete predsjednicima entiteta, bave privatnim biznisima (što i ne bi bilo ništa loše da novac ne trpaju ispod svojih mantija).

Problem u riječi KONSTITUTIVAN nije u tome što će se manje bitnim i određenim osjećati ova tri naroda, problem je što se po principu konstitutivnosti vode određene političke ideologije i platforme, te se ovo konstitutivan uvijek dovodi u pitanje jer nekim političarima iz reda Bošnjačkog, Hrvatskog i Srpskog naroda konstitutivnosti nikada nije dosta. Konstitutivnost se naročito dovodi u pitanje u Parlamentu BiH, te se zbog tobožnjeg manjka konstitutivnosti “parlamentarci” uvijek vraćaju na vječnu temu ugroženosti.

Početkom devedesetih rat u Bosni i jeste planuo zarad toga što su političari iz novonastalih nacionalnih i nacionalističkih stranaka kukumavčili o ugroženosti, tj. ugroženosti nacionalnih interesa, a o egzistencijalnom interesu građanki i građana BiH niko razmišljao nije.

Isti problem u Bosni i Hercegovini imamo i nakon Dejtona. Od kraja rata pa do danas najveće pitanje se uvijek postavlja oko toga da li je u određenom dijelu države onaj manjinski konstitutivni narod zakinut u političkom odlučivanju. O političkom odlučivanju brigu naravno treba da vode političari, a građanin treba da se bavim poslovima za koji su kvalifikovan. Međutim u BiH građanin nema mogućnost da se bavi nikakvim poslom, jer je nezaposlenost ogromna, te mu je preostalo jedino da se bavi “visokom politikom” i čeka pomoć od svoga vođe koja doći neće. Zato se i dobija lažni dojam da su 99, 9 % građanstva u BiH sve goli političari i sveznadari, ustavni tumači, filozofi i mislioci. Zapravo o politici u BiH se priča kao i o fudbalu i blage veze o politici nemaju čak ni politički visoki funkcioneri.

Pominjući tu tobožnju ugroženost političari koji vode “visoku” politiku određenog konstitutivnog naroda zapravo žele da dobiju podršku neorganizovane svjetine za svoje neznanje da se izbore sa gorućim problemima, a to je poboljšanje životnog standarda Bosanaca i Hercegovaca, svih od reda, i Srba, i Bošnjaka, i Hrvata, i Jevreja, i Rusa, i Njemaca, i Talijana, i svih drugih koji žive u ovoj državi.

Goruće probleme bh. političari spominju i tobože se njima bave samo dok su u opozici, a kada dođu na vlast glavna se priča opet svodi oko ugroženosti i straha da se izgubi konstitutivnost, to jest bitnost.

Ono što ni konstitutivni narodi  u Bosni i Hercegovini, niti oni manje bitniji, nemaju i što im je oduzeto od strane vlastodržaca koji u rukama vuku konce, jer kontrolišu sve segmente društva, jeste ljudsko pravo pojedinca da živi kao čovjek.

Osnovno ljudsko pravo jeste pravo da se radi i zaradi, a to pravo je oduzeto svim trima konstitutivnim. U čemu se onda sastoji ta njihova bitnost. Bitnost ovih naroda je sazdana u ničemu. Čak i pravo da izaberu svoju vlast oduzeta im je jer izborni zakoni su napravljeni na način da izbore kontrolišu najjače partije i da se vlast može mijenjati samo posredstvom Evropske Zajednice. Dakle, opravdanost za postupak što pedeset posto ljudi ne izlazi na demokratske izbore u BiH je više nego očita.

Ono što BiH treba da bi njihovi građani zaista i bili konstitutivni i bitni, jesu reforme koje bi zahvatile svaki segment društva i države, poboljšale privredu i ekonomiju, a samim ti i međuljudske odnose. Najveći problem u BiH jesu POLITIČARI KOJI SE TRENUTNO NALAZE NA VLASTI!

Konstitutivnost nije dovoljna da bi se ovaj narod osjećao bolje. Konstitutivnost naroda i narodnosti BiH je čisti NIHILIZAM!

 

Piše: Ernest Bučinski

 

Shortlink: