Noam Čomski: Nacionalizam opasan po život građana! | Mixer portal

Noam Čomski: Nacionalizam opasan po život građana!

Noam Ćomski

Jedan od najvećih živućih filozofa, lingvista i kritičara neoliberalnog kapitalizma i američkog hegemonizma, Noam Čomski, izjavio je kako je nacionalizam opasan po život, naglasivši da “ugnjetava sve one koji misle drugačije od vas”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj ugledni profesor je za američke medije kazao kako podržava ideju da Škotska postane nezavisna zemlja.

“Intuicija mi kaže – nezavisnost Škotske. Da li je pokret za nacionalizam Škotske suluda ideja? Zavisi što se pod time podrazumijeva. Ako je to samo izražavanje kulturnih vrijednosti i ujedinjavanje ljudih u blagostanju, to je u redu. Ali, nacionalizam istovremeno ugnjetava druge i drugačije”, istakao je Čomski.

Naglasio je da u Evropi već postoji sve snažniji trend federalizacije i kreiranja ustavnih okvira koji federalnim nivoima daju određene ovlasti.

“Sigurno je da se neće obnoviti Osmansko carstvo u Evropi ali je očigledno da su u nekim aspektima Osmanlije imale dobru upravu. Omogućili su ljudima da upravljaju vlastitim poslovima uz saradnju federalnih administracija i što manje prepreka u takvim okruženjima”, rekao je ugledni profesor.

Nezavisne novine

Shortlink: