Bajagina misterija je napokon otkrivena: Šta znači “442 do Beograda” | Mixer portal

Bajagina misterija je napokon otkrivena: Šta znači “442 do Beograda”

Pjesma počinje pominjanjem krvi “Ja imam krvotok od benzina…“, pa bi neki pomislili da je cifra koju Bajaga spominje u pjesmi “442 do Beograda” vezana i za neke satanističke obrede, te da u sebi nosi značenje, npr. razdaljine između Bajage i pakla.

Momčilo Bajagić Bajaga i vrat od gitare

Ali razočaraćemo sve okultiste i mističare, jer Bajaga se nikada nije bavio ovom rabotom i brojka u pjesmi nema nikakve veze sa satanizmom. Ova cifra nema veze ni sa horoskopom, jer bajaga u tekstu striktno napominje “Nisam blesav da brojim zvezde…“. Ali koje značenje ima broj 442???

Jedna od teorija koju su građani iznijeli jeste da se radi o rastojanju od Skoplja do Beograda koji su udaljeni približno 442 kilometra.

Druga kaže da je ovo relacija između Zagreba i prestonice Srbije, ali to je malo vjerovatno, jer je stvarna relacija oko 390 kilometara. Ali nije ni da nije vjerovatna jer je poznato da se Bajaga voli igrati ciframa, pa je i u pjesmi “Berlin” u tekst stavio “na nebu je pisalo B-52”, mada bombarder B-52 nikako nije mogao da bude iznad Berlina 1945. Naprosto ovaj avion se koristi u borbenim dejstvima od 1955. godine, dakle 10 godina nakon Drugog svjetskog rata. Ali to je samo Bajagina mašta koja je svakom pjesniku dozvoljena.

Treća je teorija da je 442 broj lokomotive JŽ 1 442 001 koja je na pruzi Beograd-Zagreb napravila rekord od nekih 180 km/h u smjeru Beograda.

{https://www.youtube.com/watch?v=7oqmqCVPRYU}

Iako sve ovo djeluje logično, ništa od toga zapravo nije tačno. Momčilo Bajagić se slatko nasmješio kad smo ga pozvali i pitali o čemu se radi.

– Broj 442 ne odnosi se ni na kakvu konkretnu razdaljinu i tu ne postoji nikakva simbolika. Istina je da je približna kilometraža do Skoplja ili do Sarajeva, ali to mi nije bilo u glavi kada sam se odlučio za taj broj. Uzeo sam ga jer sam želeo da navedem neku veću destinaciju, a ne 20 kilometara, a ovaj broj se savršeno rimovao – pojašnjava nasmejani Bajaga.

Dakle, kao što smo mogli i da predpostavimo broj 442 je imaginarna cifra koja ne predstavlja ama baš ništa!

Da nam Momčilo samo još može otkriti značenje riječi SNAR, koja se nalazi u refrenu ove pjesme, pa da ubuduće mirne duše možemo da slušamo melodiju ove najmističnije pjesme u istoriji ex-Jugoslovenskog rokenrola!

Mixer portal/Telegraf.rs

Shortlink: