Tehnologija: Nova šefica You Tuba majka četvero djece i žena za koju ne postoji nemoguće! | Mixer portal

Tehnologija: Nova šefica You Tuba majka četvero djece i žena za koju ne postoji nemoguće!

Suzan VodžickiSuzan Vodžicki ima 45 godina i četvoro dece, a prvi čovek Google-a Lari Pejdž opisuje je kao ženu za koju “ne postoji nemoguće”. Novu šeficu YouTubea čeka veliki posao – da osmisli reklamiranje na sajtu najpopularnijeg internet servisa za razmenu video sadržaja i da “natera” onlajn gledaoce da to gledaju.

Žena sa najvišim “činom” u Google-u, Vodžicki je prethodno bila potpredsednica te kompanije za marketing i prodaju. Google je kupio YouTube 2006. godine za 1,65 milijardi američkih dolara, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih Suzan Vodžicki.

Godine 1998, u vreme kad je Stiv Džobs upravo predstavio prvi iMac i dok se na internet još “kačilo” preko telefonske “dial up” veze, dvojica studenata, zaluđenika za kompjutere, stvarala su internet pretraživač. “Kancelarija” im je bila – garaža Suzan Vodžicki u Kaliforniji, “zaluđenici” su bili Sergej Brin i Lari Pejdž, a “projekat iz garaže” danas je gigant medju tehnološkim kompanijama – Google.

CNN primećuje da je Suzan Vodžicki, zapravo, “deo Guglove dinastije”, a to je postala kad je pre 16 godina iznajmila garažu Brinu i Pejdžu – da bi otplatila hipoteku. Bila je 16. osoba koju su Brin i Pejdž zaposlili, a udala se za jednog od “Guglovih” direktora, Denisa Tropera.

Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konsultant kompanije za obrazovna pitanja. Kada se pridružila “Guglu”, bila je u četvrtom mesecu trudnoće: prijatelji su joj rekli da “mora da je poludela” kad daje otkaz u čuvenom “Intelu” da bi se pridružila kompaniji u povoju, usred trudnoće… Vodžicki sada zna da joj je to jedna od najboljih odluka u životu.

Danas ima četvoro dece i ističe da joj je porodica “neverovatno važna”, pa se trudi da uvek dodje kući pre večere, a od saradnika traži da je ne kontaktiraju između šest sati po podne i devet, jer je to vreme koje provodi s decom.

Kao devojčica, želela je da bude umetnica. “Na neki način, mislim da me to i dovelo do tehnologije. Mislila sam: Ovo je kao novi način kreiranja stvari”, izjavila je u intervjuu za “Makers.com”.

Jedna je od tri kćerke profesora fizike na Univerzitetu u Stanfordu, Stenlija Vodžickog, a majka Ester joj je novinar i predavač. Kad se 1999. pridružila kompaniji, postala je prvi “Guglov” direktor marketinga.

Suzan Vodžicki stvorila je Google Images (Gugl slike) i Google Books (Gugl knjige), a kao potpredsednica kompanije za marketing i prodaju, bila je zadužena za reklamne proizvode, koji – po podacima iz 2012. godine – čine 87 odsto prihoda kompanije.

 

B92.net

Shortlink: